Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν: Μια νέα εποχή ανησυχίας

Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν: Μια νέα εποχή ανησυχίας

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε ότι άλλαξε το δόγμα που διέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων και επιτρέπει πλέον το πλήγμα εναντίον πυρηνικών δυνάμεων που επιτρέπουν τη χρήση συμβατικών όπλων για επίθεση εναντίον ρωσικού εδάφους. Η Ουκρανία απάντησε με τη χρήση πυραύλων που της είχαν χορηγηθεί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Βρισκόμαστε λοιπόν στα πρόθυρα ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου;

Όχι ακριβώς. Αφού ενημέρωσε τους Αμερικανούς για το τι θα έκανε, ο Πούτιν εκτόξευσε εναντίον του Ντνίπρο έναν «νέο» βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, χωρίς πυρηνική κεφαλή. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει για να τηρήσει τα προσχήματα, ιδιαίτερα μετά την προειδοποίηση που είχε απευθύνει λίγες εβδομάδες νωρίτερα ότι αν η Δύση αρχίσει να επιτίθεται σε ρωσικά εδάφη, θα υπάρξει μια συντριπτική πυρηνική απάντηση.

Έχουμε βρεθεί σε αυτό το σημείο πολλές φορές στο παρελθόν. Την ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πούτιν δήλωσε ότι όποιος προσπαθήσει να σταματήσει τους Ρώσους θα υποστεί πρωτοφανείς συνέπειες. Όμως η Δύση παρενέβη – και η απειλή του Πούτιν αποδείχθηκε κούφια. Αυτό δεν εμπόδισε το Κρεμλίνο να συνεχίσει τις απειλές κατά της δυτικής κοινής γνώμης, ώστε κι εκείνη με τη σειρά της να πιέσει τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τη στήριξη της Ουκρανίας. Από τότε που η Δύση άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών υπολογίζει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει με τη χρήση πυρηνικών όπλων πάνω από 200 φορές.

Υπήρξε μια στιγμή που η Ουάσινγκτον πίστεψε ότι το Κρεμλίνο ετοιμαζόταν πράγματι να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εξαναγκάστηκαν σε οπισθοχώρηση. Δύο πράγματα έγιναν τότε. Πρώτον, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στη Μόσχα, τον Νοέμβριο του 2022, για να πει στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Ναρίσκιν τι θα έκαναν οι ΗΠΑ αν η Μόσχα κατέφευγε στη χρήση πυρηνικών όπλων. Όπως είπε αργότερα ο Μπερνς, ο Ναρίσκιν ορκίστηκε ότι κατάλαβε και ότι ο Πούτιν δεν είχε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Δεύτερον, η Κίνα ανάγκασε τον Πούτιν να υπογράψει μια κοινή ανακοίνωση με το Πεκίνο όπου αποκήρυσσε τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο λόγος που ο Πούτιν ενδεχομένως να σκεφτόταν το 2022 το ενδεχόμενο της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι ότι η Ρωσία φαινόταν να «χάνει». Τώρα, το Κρεμλίνο έχει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έστω κι αν η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έχει συμπληρώσει 1.000 ημέρες. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ο Πούτιν όχι μόνο δεν θέλει τη διαπραγμάτευση που επιδιώκει ο Τραμπ, αλλά είναι αποφασισμένος να σβήσει την Ουκρανία από τον κατάλογο των ανεξαρτήτων κρατών. Το κορεατικό προηγούμενο δεν τον ενδιαφέρει, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί μια νατοϊκή δύναμη στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Νικάει» λοιπόν ο Πούτιν; Όχι στα μάτια ενός λαού που βλέπει την τιμή της πατάτας να έχει αυξηθεί κατά 60% μέσα σε έναν χρόνο. Θα επιτεθεί με πυρηνικούς πυραύλους εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ, όπως απειλεί; Όχι: ο σαδιστής άρχων του Κρεμλίνου προτιμά να ζήσει.

Loading

Play