Πάλη: Το άθλημα που ενσωματώνει την κληρονομιά των Ποντίων

Πάλη: Το άθλημα που ενσωματώνει την κληρονομιά των Ποντίων

 Στην περιοχή Γκορυτσά στον Ασπρόπυργο Αττικής, ζουν περίπου 15.000 άνθρωποι με την πλειοψηφία τους να είναι παλιννοστούντες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι ίδιοι έχουν χτίσει ουσιαστικά την πόλη και εγκαταστάθηκαν εδώ, όταν άρχισαν να έρχονται από τη δεκαετία του ΄60. Δούλεψαν αρχικά στα πολλά καλλιεργήσιμα χωράφια που ευδοκιμούν στην περιοχή.

   Η περιοχή είναι υποβαθμισμένη, οι άνθρωποι ζουν σε δύσκολες συνθήκες και οι προοπτικές για τα νέα παιδιά είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οι νέοι Πόντιοι έχουν βρει σε ένα γυμναστήριο μια υγιή κατεύθυνση: τον πρωταθλητισμό στις μαχητικές τέχνες και κυρίως στην πάλη, την οποία θεωρούν ότι είναι χαραγμένη στο DNA των Ποντίων.

   Επισκεφτήκαμε το γυμναστήριο και καταγράψαμε την προσπάθεια αυτών των παιδιών που επέλεξαν τον αθλητισμό αντί της παραβατικότητας, και μίλησαν για τις εμπειρίες τους. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησαν και οι προπονητές τους.

   «Ο πληθυσμός των Ποντίων έχει μάθει να παλεύει για όλα γι’ αυτό η πάλη είναι έμφυτο ταλέντο» λέει ο Χρήστος Κόλλιας, καθηγητής πανεπιστημίου με ειδικότητα την πάλη.

   «Παλεύουν με την ασθένεια, παλεύουν με τη ζωή. Αυτό έχει περάσει στο DNA των Ποντίων και γι’ αυτό, παρόλο τη φτώχεια και τις αντίξοες συνθήκες, μπορούν και επιβιώνουν» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόλλιας.

   Συναντήσαμε τον Γιώργο Πιλίδη στο γυμναστήριο

   «Ασχολούμαι με την πάλη από 5 χρόνων και έχω προκριθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ελπίζω ότι στο κοντινό μέλλον, το γυμναστήριο θα είναι γεμάτο με παιδιά που θα στραφούν στην πάλη» δηλώνει ο Γιώργος Πιλίδης.

   Ο κοινωνικός ρόλος του γυμναστηρίου

   «Ο χώρος είναι εξαιρετικός» τονίζει ο προπονητής πάλης Σωτήρης Καραμπέκος, διαπιστώνοντας ότι «είναι δύσκολη η γύρω περιοχή του Ασπροπύργου, όπου παραμονεύει η παραβατικότητα».

   «Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και προσπαθούν μέσω του αθλήματος της πάλης να δημιουργήσουν ανθρώπους ικανούς να ανταπεξέλθουν σε όλα τα προβλήματα που έχει η περιοχή».

   Κατά τον Σωτήρη Καραμπέκο, το ταλέντο στην πάλη είναι γραμμένο στο DNA των Ποντίων, σημειώνοντας ότι όλες οι διακρίσεις που πέτυχε η Ελλάδα σε αυτό το άθλημα έχουν γίνει από νεαρούς Πόντιους.

   «Ο Ασπρόπυργος είναι μία υποβαθμισμένη περιοχή σε μια βιομηχανική ζώνη», μας λέει ο αθλητής πάλης Δημήτρης Μασμανίδης, ο οποίος επισκέπτεται καθημερινά το γυμναστήριο.

   «Εδώ ο κόσμος εκτιμάει πολύ τα μαχητικά αθλήματα, και κυρίως την πάλη, γιατί δημιουργεί αίσθημα σεβασμού και ήθους».

Loading

Play