Προβληματισμός για την κτηματαγορά: Οι προκλήσεις του Συμβουλίου Επικρατείας

Προβληματισμός για την κτηματαγορά: Οι προκλήσεις του Συμβουλίου Επικρατείας

Τον έντονο προβληματισμό για την δικαστική εκκρεμότητα που έχει παγώσει ουσιαστικά τον κατασκευαστικό κλάδο στην χώρα εξέφρασαν οι ομιλητές στο πάνελ με τίτλο «Τα κίνητρα των Κτιριοδομικών Κανονισμών: Οφέλη ή παγίδες;», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, του μακροβιότερου συνεδρίου στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, που διεξάγεται στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), η οποία αφορά τα άρθρα 10 και 15 του ΝΟΚ, καθώς και τα άρθρα 11 και 17. Οι βασικές εισηγήσεις υποστηρίζουν ότι τα άρθρα αυτά προβλέπουν κανονισμούς που θα επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβίωσης για τους πολίτες και ότι δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας.

Η Ελένη Αλεξίου, Διευθύνουσα Εταίρος στην δικηγορική Εταιρεία AKL, ανέφερε ότι το ΣτΕ εξετάζει αν οι κοινόχρηστοι χώροι που θα προκύπτουν θα είναι μικροί και κατακερματισμένοι, αν η αύξηση του ύψους συνεπάγεται επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, και αν οι θετικές συνέπειες που επικαλείται ο νομοθέτης αναιρούνται από άλλες διατάξεις του ΝΟΚ.Ο Δ. Δημητρίου, Αρχιτέκτονας και Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, χαρακτήρισε το ΣτΕ «άδικο και προκατειλημμένο», υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να ζητήσει διορθώσεις αντί να υιοθετεί μία οριζόντια προσέγγιση.

Συμφώνησε ότι ο νόμος θα έπρεπε να είχε περάσει από μεγαλύτερη διαβούλευση και σημείωσε ότι υπάρχει δυσλειτουργία μεταξύ πολιτικής και δικαστικής εξουσίας, «με θύμα τους επιχειρηματίες». Ο Δ. Δημητρίου προειδοποίησε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη φήμη της ως επενδυτικός προορισμός και τόνισε: «Θα το κουβαλάμε ως ασθένεια σε όλων των ειδών τις επενδύσεις ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επενδύσεις».

Ο Μάξιμος Καλατζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Makt, αναγνώρισε την ανάγκη βελτίωσης ορισμένων προβλέψεων του ΝΟΚ και τόνισε ότι «δεν πρέπει να μπορεί ο εργολάβος να αλλάξει τα χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης γειτονιάς». Υπογράμμισε, επιπλέον, την ανάγκη άμεσης καθαρότητας στο νομοθετικό πλαίσιο, για να διατηρηθεί η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός.

Ο Γιώργος Δελλής, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, αναφέρθηκε στις παθογένειες του πελατειακού κράτους που οδηγούν σε προβλέψεις του ΝΟΚ που προκαλούν αντιδράσεις και σημείωσε ότι το ΣτΕ θα μπορούσε να φτάσει σε κρίση περί συνταγματικότητας. «Το ΣτΕ ζει σε μία εικονική πραγματικότητα, με μία αυστηρότητα που δεν ενδιαφέρεται για το πρακτικό αποτέλεσμα των αποφάσεών του» υπογράμμισε.

Loading

Play