Με πρόσθετες θετικές ρυθμίσεις κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις». Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τέθηκε προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Στόχος της κυβέρνησης είναι με τις μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που είναι αυξημένες κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2024 να επιταχυνθεί ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και να υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση του χρέους. Δεδομένου ότι η γρήγορη μείωση του δημόσιου χρέους περνάει και στα επιτόκια δανεισμού του κράτους, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, καθίσταται προφανές ότι μικρότερα επιτόκια δανεισμού θα σημαίνουν περισσότερες επενδύσεις, μεγαλύτερη απασχόληση και υψηλότερους μισθούς. Με αυτό τον γνώμονα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει στρέψει το βλέμμα στην καθημερινότητα των νοικοκυριών με στόχο να βιώσουν τα θετικά της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.
Είναι γνωστό ότι το κύμα του συσσωρευμένου πληθωρισμού ροκάνισε, όπως και σε άλλες χώρες, ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων που πέτυχε η κυβέρνηση στα εισοδήματα. Το νοίκι και το ρεύμα πιέζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και αυτό αλληλοεπιδρά στην αγοραστική ικανότητα και την ευμάρεια των νοικοκυριών.
Η πολιτική για φθηνότερη στέγη, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, η στήριξη της εργασίας, αλλά και οι φιλοεπενδυτικές μεταρρυθμίσεις δημιουργούν το πλαίσιο εκείνο που θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερους μισθούς για όλους, μέσω της ανάπτυξης και ισχυροποίησης της ανταγωνιστικότητας όλων των κλάδων που συνθέτουν την οικονομία. Ιδιαίτερης σημασίας προσλαμβάνει και το γεγονός ότι μεταξύ των κυριότερων πρόσθετων διατάξεων που αφορούν την επιχειρηματική κοινότητα είναι η ρύθμιση για απαλλαγή υπόχρεων νομικών προσώπων ή φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από την καταβολή του ανάλογου φόρου εισοδήματος για εκείνες τις οφειλές που διεγράφησαν μερικώς ή ολικώς στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Πρόκειται για επαναφορά σχετικής διάταξης που ίσχυε μέχρι τα τέλη του 2020 και στόχο έχει να συμβάλει στην επαναφορά τους σε μια υγιή επιχειρηματική πορεία. Αφορά φόρο εισοδήματος που οφείλεται από 1.1.2024 και εφεξής. Επιπροσθέτως παρέχεται η δυνατότητα σε αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα όπως μέλη ενός νομικού προσώπου με οφειλές να εξυπηρετήσουν απωλεσθείσα ρύθμιση οφειλής του νομικού προσώπου στο οποίο συμμετέχουν. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να εξοφλήσουν το χρέος υπό τους ίδιους όρους που θα εξοφλούσε το νομικό πρόσωπο, μέσω αναβίωσης της ρύθμισης. Πέραν των παραπάνω, στο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται 12 μειώσεις φόρων και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, καθώς και διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας και του διοικητικού μοντέλου που διέπει την ΑΑΔΕ με στόχο να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματικό. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους και έχουν την κυρία κατοικία τους σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων.
Επιπλέον, περιλαμβάνονται προβλέψεις για την παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, ενίσχυση της καινοτομίας και ενδυνάμωση των νεοφυών επιχειρήσεων, την επέκταση των φορολογικών κινήτρων για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και την θέσπιση νέων ορίων δαπανών που εκπίπτουν για την ανάπτυξη και την καινοτομία των επιχειρήσεων και των επενδυτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο-Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2028 της Ελλάδας καθώς και το σχέδιο του προϋπολογισμού 2025. Η Ελλάδα είναι μία από τις 20 χώρες που έλαβαν έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και μία από τις 8 χώρες των οποίων τα σχέδια προϋπολογισμού «Draft Budgetary Plans» αξιολογήθηκαν θετικά τόσο ως προς τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου όσο και στα πλαίσια τήρησης των ανώτατων ορίων δαπανών.