Σε χώρα που έχει βιώσει τη δικτατορία του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, δεν είναι σωστό να ζητούν ορισμένοι τη δίωξη δημοσιογράφων για τις απόψεις τους.

Σε χώρα που έχει βιώσει τη δικτατορία του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, δεν είναι σωστό να ζητούν ορισμένοι τη δίωξη δημοσιογράφων για τις απόψεις τους.

Αναλύουμε τις προσπάθειες ποινικοποίησης δημοσιογραφικών ερευνών και την αμφισβήτηση της δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο της στρατηγικής επικοινωνίας της κυβέρνησης, που ακολουθείται παράλληλα με την κρίση που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη, διακρίνεται μια έντονη τάση από κάποιους να προτείνουν τη δικαστική παρέμβαση σχετικά με όσα δημοσιεύτηκαν ή ειπώθηκαν για το συμβάν. Κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, αυτά τα σχόλια συνιστούν θεωρίες συνωμοσίας.

Ορισμένοι επιθυμούν να ποινικοποιηθεί οποιαδήποτε άποψη που δεν συμφωνεί με την κυβερνητική ρητορική. Επιπλέον, διατυπώνονται τέτοιες θέσεις στο όνομα της ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη νοηματοδότηση της δημοκρατικής διαδικασίας.

Η δημοκρατία δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη λογοκρισία ή την καταστολή απόψεις που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η στάση των απολογητών της κυβέρνησης, οι οποίοι φαίνεται να παραβλέπουν τις συνταγματικές εγγυήσεις όταν πρόκειται για την υποστήριξη κεντρικών πολιτικών επιλογών.

Η αποτυχημένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης αποκαλύπτει την επικρατούσα αίσθηση ότι η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί ισότιμα για όλους. Ακόμη και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία, η πραγματικότητα είναι ότι οι πολίτες έχουν ήδη εκδώσει τη δική τους ετυμηγορία, που δεν είναι καθόλου κολακευτική για τους κυβερνώντες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play