Σκοτεινές προοπτικές για το μέλλον στο Μπακού

Σκοτεινές προοπτικές για το μέλλον στο Μπακού

Οι πλημμύρες της Βαλένθια κυριάρχησαν στη διεθνή επικαιρότητα πριν από μερικές μέρες. Τα πολύ χειρότερα που συμβαίνουν στις χώρες του Νότου, το Πακιστάν που πλημμυρίζει ολόκληρο ή την Ινδία όπου ένας Θεός μόνο ξέρει πόσοι πεθαίνουν από την υπερβολική ζέστη, δεν απασχολούν καν τα μεγάλα παγκόσμια ΜΜΕ.

Οι εντυπώσεις βέβαια είναι εφήμερες και, όσο δυνατές κι αν είναι, δεν μπορούν να μεταβάλλουν την πολιτική, αν δεν υπάρξει ισχυρή και διαρκής κοινωνική και πολιτική πίεση διεθνώς, σε όλες τις χώρες και ιδίως τις πιο ισχυρές.

Μόνο αν οι «εντυπώσεις» που προκαλούν οι εκάστοτε καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή δημιουργήσουν ισχυρή και παγκόσμια κοινωνική πίεση, θα οδηγήσουν σε αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Αν κρίνει κανείς από το τι συμβαίνει στην ετήσια σύνοδο για το κλίμα του ΟΗΕ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, περισσότεροι αγώνες γίνονται μάλλον για την επιτάχυνση, παρά για την επιβράδυνση της μεταβολής του κλίματος. Οι συναντήσεις έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό μια διεθνής «φιέστα», όπου χιλιάδες αντιπρόσωποι συγκεντρώνονται για πενιχρά αποτελέσματα.

Η κατάσταση αυτή ώθησε 22 κορυφαίους ειδικούς να απευθύνουν στις 15 Νοεμβρίου μια επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας την επείγουσα μεταρρύθμιση του θεσμού των ετήσιων διασκέψεων για το κλίμα, ώστε να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές.

Loading