(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

“Σπάνε” στα δυο τα μπλόκα των αγροτών μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μπλόκα των αγροτών δεν θα συνεχιστούν επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όλα δείχνουν ότι στο αγροτικό μέτωπο επήλθε διάσταση και τα μπλόκα “σπάνε” στα δυο.

Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι λεγόμενοι “γαλάζιοι” αγροτοσυνδικαλιστές που εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις νέες αυξημένες παροχές που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την άλλη βρίσκονται εκείνοι που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες ήταν δώρα… άδωρα και πως δεν λύνουν το δομικό πρόβλημα που υπάρχει στην καθημερινότητα του Έλληνα αγρότη.

propoli

Όπως και να έχει οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο… πεδίο, δηλαδή τα μπλόκα, όπου θα κληθούν να αποφασίσουν εάν και με ποιο τρόπο θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Επί του παρόντος, ωστόσο, φαίνεται πως η διαχείριση του ζητήματος είναι θέμα οπτικής. Και αυτό γιατί οι μεν “φιλοκυβερνητικοί” αγρότες υποστηρίζουν ότι ο διάλογος με τον Πρωθυπουργό ήταν εποικοδομητικός, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι πως αποχώρησαν από την πρωτεύουσα με άδεια χέρια. Γι’ αυτό και η δική τους πρόταση-εισήγηση στο συντονιστικό τους όργανο θα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Από τη δική τους πλευρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για άλλες παροχές. “Ό,τι μπορούσαμε να δώσουμε, το δώσαμε” σημειώνουν εμφατικά, προσθέτοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, ούτε χειραγωγείται από απειλές.

Στη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για φθηνότερο ρεύμα προς όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκ. στα τέλη Μαρτίου. Όπως σημείωσε πρόκειται για μια πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα και η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Όπως εξήγησαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ 40 εκατ. στα τέλη Μαρτίου

Loading