Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ο «μπαξές» της Ευρώπης, αλλά μια μετρήσιμη και ισχυρή δύναμη στην αγορά των 20 δισ. ευρώ παγκοσμίως τού τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως επισημαίνει η Δρ. Ελένη Μαλούπα, γεωπόνος εξειδικευμένη στη Βιολογία και Φυσιολογία Φυτών και διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι οι Βοτανικοί Κήποι μπορούν να λειτουργήσουν ως τα θησαυροφυλάκια της πλούσιας βιοποικιλότητας που υπάρχει στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της θεσμοθέτησης της εκτός τόπου διατήρησης των ελληνικών αυτοφυών ειδών και τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Βοτανικών Κήπων. Εξίσου σημαντική είναι και η ενίσχυση του ρόλου του Βοτανικού Βαλκανικού Κήπου Κρουσσίων, ιδίως μέσω της έντασης της κλιματικής κρίσης, που οδηγεί σε αφανισμό ειδών.
Όπως σημειώνει η Δρ. Μαλούπα, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει σημαντικό κομμάτι από την «πίτα» της αγοράς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να διαφυλάξει και να διασώσει όλες τις ποικιλίες που ευδοκιμούν σε κάθε γωνιά της χώρας. Η Ελλάδα φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην ΕΕ και το 80% της βαλκανικής χλωρίδας.
Η Δρ. Μαλούπα τονίζει τη σημασία της εκτός τόπου διατήρησης των γενετικών πόρων και υπογραμμίζει την ανάγκη να κατανοηθεί η διαφορά μεταξύ προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και διατήρησης γενετικού υλικού σε Βοτανικούς Κήπους και Τράπεζες σπερμάτων. «Η διατήρηση εκτός τόπου είναι εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να γίνει πράξη στη χώρα μας», προσθέτει.
Η Δρ. Μαλούπα αισθάνεται ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε αυτήν τη διαδικασία και βλέπει τη δημιουργία Βοτανικών Κήπων ως μια σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα.
Η καταγραφή των εκτός τόπου διατηρούμενων ελληνικών αυτοφυών σε Βοτανικούς Κήπους αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας αυτής. Όπως επισημαίνει η Δρ. Μαλούπα, η χώρα έχει το υπόβαθρο για να δημιουργήσει μια καλή βάση καταγραφής και διατήρησης της ελληνικής χλωρίδας μέσω αυτού του δικτύου.
Ο Βοτανικός Βαλκανικός Κήπος Κρουσσίων μπορεί να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο του Μητροπολιτικού Βοτανικού Κήπου της Ελλάδας, καθώς και να υποστηρίξει τη δημιουργία άλλων νέων μικρών βοτανικών κήπων σε τοπικό επίπεδο.
Η Δρ. Μαλούπα υπογραμμίζει ότι «η ανάγκη να διατηρήσουμε και να σώσουμε το φυτικό μας υλικό είναι επιτακτική, ιδίως με την κλιματική κρίση να εντείνεται».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στους 2.300 Βοτανικούς Κήπους παγκοσμίως αναπτύσσονται περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ζωντανοί φυτικοί οργανισμοί, οι οποίοι ανήκουν σε πάνω από 100.000 διαφορετικά είδη φυτών.
Ο ΒΒΚΚ, που εγκαινιάστηκε το 2001, γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιμος ως εθνικό καταπίστευμα της ελληνικής χλωρίδας και η σημασία του αυξάνεται ακόμα περισσότερο στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ