Το αληθινό έλλειμμα της παραγωγικότητας

Το αληθινό έλλειμμα της παραγωγικότητας

Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, επηρεάζοντας την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Η Ελλάδα έχει κατορθώσει να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ένα επίτευγμα που ήρθε με μεγάλο κοινωνικό κόστος. Ωστόσο, παραμένουν άλλα κρίσιμα ελλείμματα που επηρεάζουν άμεσα την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, όπως το ζήτημα της παραγωγικότητας. Αυτό αποτελεί έναν θεμελιώδη παράγοντα που υπονομεύει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η πρόσφατη Ετήσια Έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, που παρουσιάστηκε από το ΚΕΠΕ, αποκαλύπτει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η έκθεση δείχνει ότι η παραγωγικότητα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, με τη συνολική παραγωγικότητα να σημειώνει αύξηση 2% από το 2022 έως το 2024 και την παραγωγικότητα της εργασίας να βελτιώνεται κατά 1%. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, και οι αυξήσεις στο κατά κεφαλήν προϊόν αποδίδονται κυρίως στη μείωση της ανεργίας.

Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στην έλλειψη σκληρής εργασίας των Ελλήνων. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται περισσότερο, όμως δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ίση ή μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία συγκριτικά με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους. Αυτό υποδεικνύει ότι, παρά την εικονική ανάπτυξη, οι ρίζες των προβλημάτων παραμένουν ανενόχλητες.

Η συγκράτηση των πραγματικών μισθών, η δημοσιονομική πειθαρχία και οι εισροές ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν επαρκούν από μόνες τους για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Οι μικρές επιχειρήσεις, η απουσία μεγάλων επενδύσεων στην τεχνολογία, και η έλλειψη διασύνδεσης ανάμεσα σε εκπαίδευση, έρευνα και παραγωγή επιδεινώνουν τη κατάσταση.

Η διατήρηση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που δεν προάγει την επιστροφή του αξιόλογου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού από το εξωτερικό επιδρά ανασταλτικά στην παραγωγικότητα. Όπως επισημαίνεται, η ανάπτυξη πρέπει να μην εξετάζεται μόνο ως ποσοτικό μέγεθος, αλλά και ως ποιοτική διαδικασία, εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play