Ώρες ατελείωτες με ομάδες παιχνιδιού όχι σε κάποιο γήπεδο ή σε πάρκα, αλλά μπροστά στην οθόνη. Είναι οι σύγχρονοι gamers, οι περισσότεροι νέοι ηλικίας 20 με 30 ετών που κατάφεραν να μετατρέψουν το χόμπι τους σε επάγγελμα και μάλιστα με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Χρήστος Σακούτης είναι ένας από αυτούς, όντας στην αρχή της εφηβείας του, όπου το χόμπι του ήταν τα βιντεοπαιχνίδια, που αποτελούσαν τη βάση για να αλλάξει η ζωή του και να ασχοληθεί επαγγελματικά με το gaming.
«Στη συνθήκη του gaming δεν υπάρχει σύνηθες ωράριο, ξεκινάει μαζί με την ημέρα και σταματάει όταν δεν έχει πλάκα, δηλαδή όταν κουράζεσαι», εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σακούτης. «Για τον καθένα είναι διαφορετικό, για μένα οι τέσσερις ώρες μπροστά στην οθόνη ήταν η αρχή». Το επαγγελματικό κομμάτι του gaming ήρθε από μόνο του.
Μέσα από το παιχνίδι και τυχαίες γνωριμίες, όπως τονίζει ο Χρήστος Σακούτης, τον προσέγγισε η πρώτη ερασιτεχνική ομάδα. «Πέντε παίκτες που κυνηγήσαμε κάθε λογής ανταγωνισμό, νικήσαμε ό,τι μπορούσαμε και εδραιωθήκαμε ως η πρώτη επαγγελματική ομάδα στην Ελλάδα με συμβόλαιο στον κάθε παίκτη από κάποιους οργανισμούς e-sports», σημειώνει.
Όταν ενηλικιώθηκαν, έστειλαν τα gaming βιογραφικά τους σε διάφορους οργανισμούς και ομάδες του εξωτερικού. «Με κάλεσαν σε μια ομάδα της Ολλανδίας που κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση στον εθνικό διαγωνισμό κι από εκεί όλα πήραν το δρόμο τους», επισημαίνει.
«Η καθημερινότητα μου ήταν ανταγωνιστική για όλο αυτό το διάστημα. Περνούσα αμέτρητες ώρες μπροστά στην οθόνη εκμεταλλευόμενος τον ελεύθερο χρόνο μου ως φοιτητής», αναφέρει ο κ. Σακούτης.
Όπως ο ίδιος διευκρινίζει, «στα τέλη του 2022, διαγνώστηκα με τενοντίτιδα στον καρπιαίο σωλήνα, γεγονός που μου κατέστησε αδύνατη τη συμμετοχή στο παιχνίδι σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Τα συνολικά κέρδη μου από το παιχνίδι ανέρχονται περίπου στις 20.000 ευρώ σε δύο χρόνια, χρήματα όμως που ποτέ σχεδόν δεν ήταν σταθερά».
Ο Χρήστος Σακούτης εξηγεί πως το gaming δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται και αναφέρει: «Δυστυχώς, το παιχνίδι είναι για διασκέδαση και η ενασχόληση με αυτό σε υπερβολικό βαθμό, σταματάει να προσφέρει ευχαρίστηση και το καθιστά κάτι άλλο, όχι παιχνίδι».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ