Το “καθαρό τοπίο” Μητσοτάκη μέχρι τις ευρωεκλογές

Το “καθαρό τοπίο” Μητσοτάκη μέχρι τις ευρωεκλογές

Κάθε απόφαση που λαμβάνεται στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογείται με γνώμονα τις ευρωεκλογές.

Και αυτό γιατί είναι το πρώτο πολιτικό crash test μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει στο επίκεντρο ένα “καθαρό τοπίο” μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι ευρωκάλπες. Και όπου “καθαρό τοπίο” βάλτε “τακτοποιημένα όλα τα μεγάλα ζητήματα”.

Οι πολιτικές προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί ο Πρωθυπουργός είναι πολλές. Στο πλαίσιο αυτό η στρατηγική που χαράσσει θέτει τον ίδιο στον πυρήνα της επικοινωνίας, καθώς γνωρίζει ότι έχει αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Βγαίνει μπροστά και υπερασπίζεται τις τομές στις οποίες θέλει να προχωρήσει, όπως έκανε για παράδειγμα με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και τολμά, δίχως να λογαριάζει το πολιτικό κόστος, γεγονός που του το πιστώνουν ακόμα και όσοι διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις στις πράξεις, θέλοντας αφενός να κερδίσει με τη στάση του το κεντρώο ακροατήριο που τον ακολουθεί και αφετέρου να δείξει ότι ακολουθεί πιστά το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Η πιο δύσκολη, ωστόσο, αποστολή που έχει μπροστά του είναι να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των ευρωεκλογών. Και αυτό γιατί μια μεγάλη απόκλιση των ποσοστών ανάμεσα στις εθνικές κάλπες και τις ευρωπαϊκές, θα σχημάτιζε μια πολιτική μουτζούρα στο πρωθυπουργικό προφίλ.

Με βάση αυτήν την προσέγγιση, έχει ζητήσει από όλους τους συνεργάτες του να έρθουν εμπροσθοβαρώς όλα τα φλέγοντα θέματα της ατζέντας, δείχνοντας μέσα από την κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική πυγμή να προχωρήσει στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων. Αυτό προτείνουν, άλλωστε, οι αμερικανοί επικοινωνιολόγοι και ο Άκης Σκέρτσος, που βγαίνει όλο και πιο μπροστά σε θέματα υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου.

Το γεγονός ότι υπάρχει γκρίνια και δυσαρέσκεια εντός του κομματικού στρατοπέδου είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται. Και στην παρούσα φάση αποτελεί επικοινωνιακό “αγκάθι”, ωστόσο στο διήμερο “φροντιστήριο” που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα και την Τρίτη καταγράφηκε ότι τουλάχιστον 100 “γαλάζιοι” βουλευτές θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση δεν κινδυνεύει με εκτροχιασμό. Όσο για εκείνους που δηλώνουν έτοιμοι να καταψηφίσουν, από το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να πειστούν να απέχουν. Απομένει να φανεί αν η αποστολή θα στεφθεί με επιτυχία…

Δείτε επίσης: Γεωργιάδης για ομόφυλα ζευγάρια: «Οι προβληματισμένοι έλαβαν απαντήσεις»

Loading