Το σκόρδο Πλατυκάμπου: Ένα σούπερ φουντ με διεθνή αναγνώριση

Το σκόρδο Πλατυκάμπου: Ένα σούπερ φουντ με διεθνή αναγνώριση

Ο Πλατύκαμπος, μια μικρή περιοχή στον νομό Λάρισας, έχει καταφέρει να γίνει γνωστός για ένα από τα πιο ξεχωριστά προϊόντα της ελληνικής γης: το σκόρδο Πλατυκάμπου. Η εξαιρετική ποιότητα, η ιδιαίτερη γεύση και οι πολλαπλές χρήσεις του το καθιστούν αναντικατάστατο για την ελληνική κουζίνα και ιδιαίτερα περιζήτητο σε διεθνές επίπεδο.

Η καλλιέργεια σκόρδου στον Πλατύκαμπο έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Οι τοπικοί παραγωγοί, με τη γνώση που πέρασε από γενιά σε γενιά, έχουν δημιουργήσει ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας. Η ποικιλία του ντόπιου σκόρδου Πλατυκάμπου διαφέρει από τα υπόλοιπα σκόρδα στην ποιότητα των θρεπτικών και αντιοξειδωτικών συστατικών.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, τόνισε ότι η ποικιλία αυτή έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των Ιαπώνων και συγκεκριμένα μιας φαρμακευτικής εταιρείας. Η παραγωγή του σκόρδου Πλατυκάμπου αναμένεται να εξελιχθεί με τη συμβολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την κατασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι παραγωγοί του Πλατυκάμπου βρίσκονται σε αναμονή για συμφωνία με τους Ιάπωνες, καθώς επίσης και για την πιστοποίηση του σκόρδου ως ΠΟΠ. Η συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προχωρήσει, με την υποβολή φακέλου για την απαιτούμενη διαδικασία.

Η επεξεργασία και εμπορία του σκόρδου Πλατυκάμπου, καθώς και η παραγωγή μαύρου σκόρδου, συνιστούν σημαντικό στοιχείο της τοπικής επιχειρηματικής δράσης. Η διαδικασία επεξεργασίας πραγματοποιείται σε μονάδες που εξασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος, από τη συλλογή μέχρι την τοποθέτησή του στα ράφια των καταναλωτών.

Ο Βασίλης Μακατός, υπεύθυνος της βιοτεχνίας Campus, ανέλυσε τη διαδικασία παραγωγής, την οποία χαρακτηρίζει ως απολύτως φυσική. Το μαύρο σκόρδο παράγεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή χημικών, προσφέροντας στην αγορά ένα προϊόν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Το σκόρδο Πλατυκάμπου, είτε στη φυσική του μορφή είτε ως μαύρο σκόρδο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης διατροφής και γαστρονομίας. Η αυξανόμενη ζήτηση για μαύρο σκόρδο σε εσωτερική και διεθνή αγορά προμηνύει περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής.

Loading

Play