Βιβλία και ψηφιακός κόσμος: Η εκπαιδευτικός Φανή Ευσταθίου μοιράζεται τις απόψεις της για τη σημασία της ανάγνωσης στην παιδική ανάπτυξη

Βιβλία και ψηφιακός κόσμος: Η εκπαιδευτικός Φανή Ευσταθίου μοιράζεται τις απόψεις της για τη σημασία της ανάγνωσης στην παιδική ανάπτυξη

Η ώρα της φιλαναγνωσίας με παιδιά σε ένα summer camp άλλαξε τη ζωή της.

Η Φανή Ευσταθίου, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στο μάθημα της μουσικής, έχει ιδρύσει και συντονίζει τη λέσχη ανάγνωσης «Book Club 44». Με οδηγό την αγάπη της για το βιβλίο, επιδιώκει να εμπνέει και να διδάσκει στα παιδιά πώς να αγαπήσουν τη λογοτεχνία, σε μια εποχή όπου οι οθόνες και το διαδίκτυο κυριαρχούν.

«Μέσα σε αυτό το τοπίο της ιλιγγιώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι γονείς αλλά και οι δάσκαλοι χρειάζεται να κρατήσουμε δυνατά και σταθερά το τιμόνι και να χτίζουμε το πλαίσιο», επισημαίνει η κ. Ευσταθίου. «Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, να διαμορφώσουμε ωφέλιμες ρουτίνες για την καθημερινότητά μας, που να περιέχουν off line χρόνο και για εμάς και για το παιδί». Καθώς το παιδί μεγαλώνει, είναι σημαντικό να ικανοποιούνται οι περιέργειές του και οι ερωτήσεις του, καθώς «όσο δεν υπάρχει διάλογος, οι γονείς δεν μπορούν να επιβάλλουν αποφάσεις».

«Όσοι γονείς επιθυμούν, τα παιδιά τους από μικρή ηλικία, να αποκτήσουν την ωφέλιμη συνήθεια της ανάγνωσης, χρειάζεται να θέτουν μαζί εφικτούς στόχους όπως το να διαβάζουν το ίδιο βιβλίο μία φορά τον μήνα», τονίζει η εκπαιδευτικός. «Βοηθάει πολύ μέσα στο σπίτι να υπάρχει μία ρουτίνα ανάγνωσης».

Αναφερόμενη στη λέσχη ανάγνωσης που ίδρυσε, η κ. Ευσταθίου σημειώνει πως το ενδιαφέρον των παιδιών στο summer camp αποτέλεσε κύρια πηγή έμπνευσης. «Τα παιδιά, στην αρχή, κοιτούσαν το ένα το άλλο αμήχανα και αργότερα έπαιρναν το θάρρος να διαβάσουν μπροστά στους άλλους», θυμάται. «Αυτές οι μαγικές ώρες είχαν για μένα καταλυτική επίδραση».

«Πιστεύω πολύ στους ανθρώπους που αφιερώνουν χρόνο για να διαβάσουν. Είναι ο διαλογισμός της εποχής μας», καταλήγει η Φανή Ευσταθίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάγνωσης στην κοινωνία μας.

Loading