Βουλγαρία: Τρεις γυναίκες, τρεις ιστορίες: Το “σκοτάδι” της κακοποίησης στο θεατρικό σανίδι

77
Τρεις γυναίκες, τρεις ιστορίες: Το “ σκοτάδι” που κάλυψε για πολλά χρόνια τη ζωή τριών γυναικών και τις οδήγησε στην απομόνωση, φέρνει στο προσκήνιο θεατρική παραγωγή στη Σόφια, που “ διηγείται” το πώς τρεις γυναίκες, κάθε μία και ξεχωριστή “ ιστορία”, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την κακοποίηση που υφίσταντο, είτε σωματική είτε ψυχολογική και να επιζήσουν, να επουλώσουν τα τραύματά τους, να προχωρήσουν μπροστά…

Πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, για μια θεατρική παραγωγή με τίτλο “Μίλησέ μου, για να μπορέσω να το μοιραστώ”, βασισμένη σε πραγματικές ιστορίες τριών γυναικών, που αποφάσισαν να “σπάσουν” τη σιωπή τους και να μιλήσουν για ό,τι πέρασαν, για ό,τι τις σημάδεψε είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, αλλά και να δώσουν θάρρος σε όσες γυναίκες φοβούνται να αναζητήσουν βοήθεια να το πράξουν.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του NBU  και της πλατφόρμας “No Foundation” και “ζωή” στις ιστορίες θα δώσουν οι ηθοποιοί Ντομπριέλα Πόποβα, Ροσίτσα Γκεβρένοβα, Γιάνα Γκροζντάνοβα και Ντιάνα Σπάσοβα.

Η θεατρική συμπαραγωγή είναι αποτέλεσμα ενός πρότζεκτ με κοινωνικά χαρακτηριστικά, το οποίο εξετάζει τις αλλοιώσεις της ανθρωπογεωγραφίας τόσο σε αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια, που βασίζονται στην εκδήλωση επιθετικών συμπεριφορών και την άσκηση βίας (κάθε μορφής) σε γυναίκες.

Τέσσερα χρόνια πριν, η ομάδα που ξεκίνησε το έργο, μάζεψε πολύ λίγες στην αρχή, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, ιστορίες κακοποίησης γυναικών. Πλέον, έπειτα από όλο αυτό το διάστημα, όλο και περισσότερες γυναίκες “βγαίνουν στο φως”, επιλέγοντας να συνειδητοποιήσουν, να κατανοήσουν και να αποδεχθούν ότι είναι θύματα κακοποίησης και όχι η αιτία για τη βία που υφίστανται. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Πολιτισμού.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.