Μητσοτάκης: “Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε (vd)”

149
Βουλή: Η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη LIVE
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
“Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε, ίσως το πληρώσουμε”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό “30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας”, ενώ αναφέρθηκε στο στόχο και το σχεδιασμό ενόψει των επόμενων, κρίσιμων ημερών.

«Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και μίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» αλλά και για το ότι «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

«Όχι» σε μέτρα Ουγγαρίας

«Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι απορρίπτει αυταρχικά ακραία μέτρα όπως αυτά στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», ανέφερε σχετικά.

Για τα εν Ελλάδι μέτρα σημείωσε ότι ελήφθησαν «πολύ νωρίς» και σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Και όλα αυτά, όπως τόνισε, όχι σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή, αλλά την ώρα που στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

«Κοινός ο κίνδυνος»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο κίνδυνος είναι κοινός, «όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του».

Αναφερόμενος στην κουβέντα που γίνεται περί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σημείωσε: «Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό. Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».

Παράλληλα, συνεχάρη όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές.

«Να παραμείνουν οι Έλληνες υγιείς και όρθιοι»

«Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών, σημείωσε: «Κύριο μέλημά μας παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα».

Αναφέρθηκε στην οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που επεκτάθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους χαμηλόμισθους. Τόνισε ότι οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μια αμοιβή των 800 ευρώ διατηρώντας όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, κάτι που ισχύει και για όλους τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

«Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με τηλεργασία ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να λάβουν ειδική άδεια», εξήγησε μεταξύ άλλων.

Δείτε σε video όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής: