Βραζιλία: Σε 2 δισεκατ. δολάρια με δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα το ποσό που θα διατεθεί για τον κορονοϊό

55
Βραζιλία: Σε 2 δισεκατ. δολάρια με δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα το ποσό που θα διατεθεί για τον κορονοϊό

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου συμπεριέλαβε σήμερα στο διάταγμά του τις θρησκευτικές δραστηριότητες στις βασικές υπηρεσίες που θα συνεχίσουν να εκτελούνται και οι χώροι λατρείας να μένουν ανοικτοί ακόμη και σε περίοδο απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προσθέτει τις «θρησκευτικές δραστηριότητες οιασδήποτε φύσης» στις κατηγορίες των υπηρεσιών που θεωρούνται ζωτικής σημασίας, όπως τα φαρμακεία και τα σουπερμάρκετ.

Μολαταύτα, προστίθεται πως αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να τελούνται «σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας» κι αυτό είναι που σε τελική ανάλυση μπορεί να επιβάλει και το κλείσιμο των χώρων λατρείας.

Αρκετές Πολιτείες της χώρας έχουν επιβάλλει αυστηρά μέτρα περιορισμού, κλείνοντας σχολεία και μη ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις, προτρέποντας συνάμα να μην τελούνται θρησκευτικές τελετές για να αναχαιτιστεί η επιδημία του κορονοϊού, που έως σήμερα αριθμεί 2.433 κρούσματα και 57 νεκρούς στη χώρα. Μέτρα που επέκρινε ο Μπολσονάρου, ο οποίος εξελέγη χάρις στη στήριξη και τις ψήφους της Ευαγγελικής Εκκλησίας, κατηγορώντας τους κυβερνήτες των Πολιτειών αυτών πως βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η Καθολική Εκκλησία σήμερα τόνισε στο δίκτυο TV Globo πως έχει προτείνει στις ενορίες της να προκρίνουν την τηλεμετάδοση της θείας λειτουργίας, ενώ χθες επέκρινε και τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Μπολσονάρου στους κυβερνήτες για τα μέτρα περιορισμού.

Ωστόσο, πολλοί ιερωμένοι πνέουν μένεα κατά των μέτρων περιορισμού, όπως ο έχων επιρροή πάστορας Σίλας Μαλαφάια, που έχει δεχθεί πολλές φορές τον Μπολσονάρου στον ναό του στο Ρίο, ο οποίος αποκάλεσε τα μέτρα «τακτική του Σατανά, που τρέφεται από τον φόβο» και κάλεσε τους πιστούς «να μην ανησυχούν για τον κορονοϊό». Γνώμη που μετέβαλε την περασμένη Παρασκευή, αναστέλλοντας όλες τις λειτουργίες μέχρι νεωτέρας, κυρίως λόγω των μέτρων περιορισμού στα μέσα μεταφοράς, τονίζοντας όμως πως οι ναοί θα μείνουν ανοικτοί στους πιστούς.

Η εισαγγελία του Ρίο ήδη είχε ζητήσει να ανασταλούν οι λειτουργίες του Μαλαφάια, όμως το αίτημα είχε ακυρωθεί από δικαστή.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως θα διαθέσει περί τα 10 δισεκ. ρεάις (2 δισεκ. δολάρια) για την καταπολέμηση της επιδημίας και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θα ζητήσει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε ιδίως ως αποσαφήνιση της είδησης που δημοσίευσε η εφημερίδα O Estado de S. Paulo, που επικαλούμενη έγγραφο του υπουργείου Υγείας είχε ενημερώσει πως το ποσόν που θα διατίθετο ήταν 410 εκατ. ρεάις. Το υπουργείο διευκρίνισε πως ο αριθμός αυτός που διέρρευσε οφειλόταν σε τυπογραφικό λάθος του συντάκτη του που πάτησε μπροστά στο 10 το πλήκτρο 4, που αντιστοιχεί και στην επέκτασή του συμβόλου $ στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή.

©Πηγή: amna.gr