Ξεκινά αύριο η δίκη Τραμπ – “Ετοιμοπόλεμα” τα δύο κόμματα

35
Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί αίρουν πολύ αργά τα μέτρα για τον κορονοϊό
Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζονται καθώς αύριο ξεκινά στη Γερουσία η ιστορική δίκη για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ενδεχόμενο απομάκρυνσης από το αξίωμά του.

Σε θέση μάχης είναι Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνοι καθώς αύριο ξεκινά στη Γερουσία η ιστορική δίκη για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Τα δύο κόμματα είναι βαθιά διχασμένα για το πώς να προχωρήσουν, ακόμη και αν η δίκη είναι νόμιμη. Ο ίδιος ο Τραμπ ευελπιστεί ότι η δίκη του στη Γερουσία θα έχει λάβει τέλος έως την «Κατάσταση του Έθνους», στις 4 Φεβρουαρίου, οπότε θα μπορεί απρόσκοπτος να παρουσιάσει στους Αμερικανούς πολίτες το όραμά του για την επόμενη τετραετία.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο αμερικανικός Τύπος, ο Τραμπ είναι ο τρίτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από το αξίωμά του.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης του στη Γερουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στο χιονισμένο Νταβός για να δώσει το παρών στο 50ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Στόχος του είναι πως, έως την «Κατάσταση του Έθνους» θα έχει αφήσει πίσω του αυτήν την ιστορία και θα μιλήσει για το τι θα κάνει εντός του 2020 και τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News».

Τις επόμενες εβδομάδες, οι Γερουσιαστές θα αποφασίσουν εάν ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του, βάσει του κατηγορητηρίου που σχημάτισε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό το κατηγορητήριο βασίζεται σε δύο σημεία:

Πρώτον ότι ο Τραμπ έκανε κατάχρηση της εξουσίας του, παρακρατώντας τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, προκειμένου να αναγκάσει την κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα εις βάρος της οικογένειας του Τζο Μπάιντεν και δεύτερον ότι επιχείρησε να παρακωλύσει τις έρευνες του Κογκρέσου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα αντιμετωπίζει το όλο θέμα ως «φάρσα των Δημοκρατικών» με την ελπίδα ότι θα κερδίσουν στις εκλογές του 2020, εξαπολύοντας βαρύτατους μύδρους εναντίον τους.

Την ίδια ώρα, ο γερουσιαστής, Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, έχει επανειλημμένως καταγγείλει τις διαδικασίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως αδύναμες αποδοκιμάζοντας τις μεθόδους της σιδηράς κυρίας της Βουλής, Νάνσι Πελόζι. Σημειωτέον δε ότι η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Oι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, ενοχλούνται στην υπόνοια ότι παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια και θεωρούν ότι ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, αναβάλλοντας την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την πίεση για έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου.