«Βηματοδότης» γεννά ελπίδες για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ!

Μία επαναστατική μέθοδο για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ δοκιμάζουν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία μη φαρμακευτική, αλλά επεμβατική μέθοδο, η οποία προβλέπει την εμφύτευση βαθιά στον εγκέφαλο ενός είδους βηματοδότη. Αυτός ενεργοποιεί ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου με ηλεκτρικό ρεύμα, με στόχο να αντισταθμίσει, ως έναν βαθμό, τις βλάβες της άνοιας.

Έχει δοκιμαστεί σε τρεις ασθενείς

Ήδη, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει δοκιμαστεί σε τρία άτομα και άφησε υποσχέσεις. Φαίνεται, λοιπόν, να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, επιβραδύνοντας την επιδείνωση της νόσου και επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν για μεγαλύτερο διάστημα την αυτονομία τους.

Με οδηγό το Πάρκινσον

Η τεχνική της «εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης» είχε ήδη δοκιμαστεί σε χιλιάδες ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο του Πάρκινσον και πλέον δοκιμάζεται πειραματικά και για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ.

Οι χειρούργοι φυτεύουν μέσω επέμβασης βαθιά στον εγκέφαλο δύο μόνιμα μικροσκοπικά ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται με μια γεννήτρια ηλεκτρικών παλμών (βηματοδότη) κάτω από το δέρμα του στήθους.

Δύο στους τρεις εμφάνισαν βελτίωση

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ «Journal of Alzheimer’s Disease», εφάρμοσαν την θεραπεία σε τρεις ασθενείς με Αλτσχάιμερ, από τους οποίους οι δύο εμφάνισαν βελτίωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η 85χρονη ΛαΒον Μουρ, η οποία μπορεί πλέον να μαγειρέψει, να ντυθεί μόνη της και να βγει έξω. Ωστόσο, παραμένει ασαφές κατά πόσο αυτό οφείλεται όντως στη θεραπεία ή σε κάτι άλλο, όπως η δύναμη του «πλασίμπο».

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

Μπορεί τα νέα να γεννούν μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες, όμως κάποιοι επιστήμονες εκτιμούν, ότι σε αυτό το πειραματικό στάδιο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς αν η νέα μέθοδος μπορεί όντως να αποτελέσει αντίβαρο στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Θα πρέπει, λοιπόν, να ακολουθήσει μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή.

Αυτό που επιδιώξουν οι ερευνητές, είναι να βρουν μία θεραπεία όχι για την αναστροφή των βλαβών, αλλά για την επανενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της άνοιας.

Μέχρι στιγμής, το Αλτσχάιμερ παραμένει μια ανίατη πάθηση και οι ασθενείς αυξάνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ