Ο καφές “θωρακίζει” τις γυναίκες από μορφή καρκίνου!

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές με επικεφαλής την Μάρτα Κρους-Μπου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν πάνω από τέσσερις καφέδες τη μέρα, έχουν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καφέ, ενώ όσες πίνουν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά, έχουν 7% μειωμένο κίνδυνο.

Η μελέτη και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα στον Καρκίνο (AACR) στη Νέα Ορλεάνη, ενώ δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ευρήματα 19 προηγούμενων μελετών, οι οποίες αφορούσαν περίπου 40.000 γυναίκες συνολικά, από τις οποίες 12.000 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομητρίου, τη συχνότερη μορφή γυναικολογικού καρκίνου (τα άλλα συχνότερα είδη είναι οι καρκίνοι του τραχήλου και των ωοθηκών).

Σε ποιες γυναίκες δρα προστατευτικά ο καφές

Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι η προστατευτική δράση του καφέ εμφανίζεται μόνο στις γυναίκες με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού (υπέρβαρες και παχύσαρκες), καθώς ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 25 είναι παράγων κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου.

Έτσι, πιστεύεται, ότι ο καφές ότι δρα προστατευτικά, μειώνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων και ινσουλίνης. Επιπλέον, φάνηκε ότι η καφεΐνη παίζει ρόλο, αφού ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν παρέχει κάποιο όφελος στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ εξετάστηκε και το τσάι αλλά δεν διαπιστώθηκε ανάλογη προστατευτική δράση.