Ο καφές… ξυπνάει τους άνδρες!

Ο καφές είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε απαραίτητο για το πρωινό ξύπνημά μας και καταναλώνεται σε καθημερινή βάση παγκοσμίως. Η καφεΐνη που αποτελεί το κύριο συστατικό του καφέ αλλά και πολλά άλλα συστατικά του έχουν ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Πόσο όμως, μας επηρεάζει κάτι τέτοιο καθώς πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο καφές έχει θετική επίδραση στη στυτική λειτουργία!

Οι ευεργετικές επιδράσεις της καθημερινής κατανάλωσης καφέ στο αγγειακό δίκτυο του πέους ίσως να οφείλονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της καφεΐνης και των υπολοίπων συστατικών, κυρίως του χλωρογενικού οξέος που υπάρχει επίσης σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα φρούτα και τα λαχανικά.

Τι έδειχναν παλαιότερες έρευνες

Αν και τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών για το κατά πόσον ο καφές επηρεάζει τη στυτική λειτουργία ήταν αντιφατικά, μια πολύ πρόσφατη μελέτη σε πληθυσμό 3.724 ανδρών που συμμετείχαν στην Αμερικανική Εθνική Μελέτη για την Υγεία και τη Διατροφή (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES), έδειξε ότι η στυτική δυσλειτουργία εμφανιζόταν λιγότερο συχνά σε άτομα που κατανάλωναν συγκεντρώσεις καφεΐνης 160-375 mg την ημέρα, συγκέντρωση που αντιστοιχεί με 2-3 φλιτζάνια καφέ.

Ναι μεν αλλά…

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το εύρημα ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση και στα παχύσαρκα άτομα. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση καφέ δεν φάνηκε να έχει τα ίδια αποτελέσματα σε διαβητικά άτομα, ίσως γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης έχει ιδιαίτερα δυσμενή επίδραση στους μηχανισμούς που ρυθμίζουν την στύση.