Τροφές που “φουντώνουν” την ακμή

Η ακμή είναι μια αρκετά κοινή δερματική πάθηση που πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους. Μία ασθένεια που επηρεάζει τους σμηγματογόνους αδένες, όταν ο πόρος του δέρματος φράζει από την αυξημένη παραγωγή σμήγματος τότε τα λεγόμενα ενοχλητικά κόκκινα σπυράκια εμφανίζονται σε μεγάλη επιφάνεια και προκαλούν σημάδια και ουλές.

Σύμφωνα με τις στατιστικές 9 στις 10 περιπτώσεις παρατηρούνται σε νεαρές ηλικίες και κυρίως στην εφηβεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα σε ενήλικα άτομα. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του παίζουν οι ορμόνες και η γενετική, σύμφωνα με τους ειδικούς καθώς είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος που πλήττει σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ακμή και διατροφή

Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της ακμής έχει αμφισβητηθεί και ενώ κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά σε ορισμένα είδη τροφίμων. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένες τροφές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής.

Ποιες, όμως, είναι αποδεδειγμένα οι ανθυγιεινές και ποιες οι ωφέλιμες τροφές που μπορεί να είναι αιτίες της ακμής ή να επηρεάζουν τη θεραπεία της.

Αναλυτικά οι τροφές

Ζάχαρη

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσει ακμή. Η ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή αυξάνει το σάκχαρο του αίματος, δημιουργεί φλεγμονές, μειώνει τα επίπεδα pH και ενισχύει κάποιες ορμόνες που ενοχοποιούνται για τα σπυράκια.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Τρόφιμα όπως έτοιμα σνακ του εμπορίου, μπισκότα, πατατάκια, πίτσες και λευκό ψωμί είναι εξαιρετικά μεταποιημένες τροφές που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες και μεγάλες ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης.

Γαλακτοκομικά

Το αγελαδινό γάλα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά και αυξητικές ορμόνες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ακμή.

Κορεσμένα λίπη

Ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος χωρίς τα κορεσμένα λίπη, ένα από τα πιο κοινά συστατικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να μπλοκάρουν ορισμένα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν στο δέρμα δημιουργώντας φλεγμονές.

Πικάντικα τρόφιμα

Τα άτομα που είναι επιρρεπή στην ακμή, καλό θα είναι να αποφεύγουν τις υπερβολικά πικάντικες τροφές καθώς μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο πεπτικό σύστημα, φλεγμονή και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ακμής.

Σόγια

Παρότι είναι εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα κάποια ανθυγιεινά τρόφιμα, μπορεί επίσης να βλάψει το το δέρμα εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή αν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες πηγές.

Sushi

Αν είστε λάτρεις του sushi, δεν υπάρχει λόγος να απογοητευτείτε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν προκαλούν όλοι οι τύποι sushi ακμή. Τα California rolls και όσα έχουν λευκό ρύζι που έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη καλό θα είναι να αποφεύγονται, όπως και το κρέας καβουριού και η σάλτσα σόγιας που συχνά μολύνονται με γλουτένη. Επιπλέον τα φύλλα nori που περιέχουν ιώδιο μπορεί να αποτελέσουν απειλή και να συμβάλλουν στην κυτταρική φλεγμονή, προωθώντας την ακμή.

Φιστίκια

Μπορεί να φαίνεται περίεργο και όμως τα φυστίκια μπορεί να προκαλέσουν ακμή. Περιέχουν ένα ανδρογόνο που αυξάνει την παραγωγή σμήγματος. Με προσοχή πρέπει να καταναλώνεται φυσικά και το φυστικοβούτυρο. Άλλοι ξηροί καρποί όπως τα κάσιους και τα αμύγδαλα είναι ασφαλή και αποτελούν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

Φράουλες

Το πρόβλημα με τις φράουλες είναι ότι είναι εξαιρετικά υψηλές σε βιταμίνη C, κάτι που είναι ωφέλιμο από την άποψη της φωτεινότητας και της μακροζωίας του δέρματος, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή, ερυθρότητα και ερεθισμό για ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από τη μύτη και το στόμα.

Σοκολάτα-καφεϊνη

Ίσως έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σπυριών στο δέρμα. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι δεν είναι το λίπος στη σοκολάτα που προκαλεί τον ερεθισμό αλλά η θεοβρωμίνη η οποία αναστέλλει μια χημική ουσία που ονομάζεται αδενοσίνη, απενεργοποιώντας έτσι τους υποδοχείς στρες στο δέρμα. Νευρικές απολήξεις στο δέρμα αντιλαμβάνονται κάθε είδους στρες και όταν το δέρμα εμφανίζει σπυράκια ανταποκρίνεται σε πιθανό άγχος με τη μορφή φλεγμονής.

«Υγιεινά» δημητριακά

Συχνά μας ξεγελούν οι συσκευασίες και η διαφήμιση προϊόντων δημητριακών που κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι. Τα δημητριακά του εμπορίου είναι τις περισσότερες φορές εξαιρετικά επεξεργασμένα και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ένας καταστροφικός συνδυασμός δηλαδή για το δέρμα.

Αναψυκτικά και χυμοί

Είναι γνωστό ότι οι συσκευασμένοι χυμοί και τα αναψυκτικά περιέχουν πολλή ζάχαρη. Αλλά ξέρατε ότι είναι η απουσία των ινών που τα κάνει τους χειρότερους υποψήφιους μεταξύ των τροφίμων που προκαλούν ακμή;