Ανακλήθηκε το φάρμακο πολλαπλής σκλήρυνσης Zinbryta

Ανακλήθηκε οριστικά το φάρμακο πολλαπλής σκλήρυνσης Zinbryta (δακλιζουμάμπη βήτα ή daclizumab beta), καθώς η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο προκαλεί περισσότερο κακό, παρά καλό στους ασθενείς.

propoli

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει πως η θεραπεία με το εν λόγω φάρμακο ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών και δυνητικά θανατηφόρων ανοσολογικών αντιδράσεων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, το ήπαρ και άλλα όργανα.

Οι ασθενείς θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο από την έναρξη της θεραπείας και για αρκετούς μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι ασθενείς που θα επηρεαστούν, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επομένως, η PRAC «επιβεβαίωσε τα προηγούμενα συμπεράσματά της ότι οι κίνδυνοι του Zinbryta υπερτερούν του οφέλους του για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση».

Οι επαγγελματίες του τομέα υγείας, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους ασθενείς που έχουν λάβει θεραπεία με Zinbryta.

Το Zinbryta αποσύρθηκε το Μάρτιο

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις 27 Μαρτίου η άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου αποσύρθηκε κατόπιν αιτήματος της εταιρείας που το διέθετε στην αγορά. Το Zinbryta, λοιπόν, δεν είναι πλέον διαθέσιμο σε νοσοκομεία και φαρμακεία στην ΕΕ.

Το έχουν λάβει πάνω από 10.000 ασθενείς

Πρόκειται για φάρμακο που εγκρίθηκε το 2016 για τη θεραπεία υποτροπιάζουσας πολλαπλής σκλήρυνσης. Μέχρι σήμερα πάνω από 10.000 ασθενείς έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο παγκοσμίως. Η πλειονότητα των ασθενών της ΕΕ έχουν υποβληθεί σε θεραπεία στη Γερμανία.

Loading