Η διατροφή που προστατεύει το ανοσοποιητικό από τον ιό της γρίπης!

Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών φαίνεται να προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα σε πειραματόζωα που είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Immunity.

propoli

Πιο αναλυτικά, η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες μειώνει  τις επιβλαβείς ανοσολογικές αντιδράσεις στους πνεύμονες, ενώ ενισχύει την ανοσία μέσω της ενεργοποίησης των Τ-κυττάρων.

Βέβαια, πίσω από τα πολλαπλά αυτά οφέλη βρίσκονται αλλαγές στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος που με τη σειρά τους οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής βραχείας αλυσίδας λιπαρών οξέων μέσω της μικροβιακής ζύμωσης των διατροφικών φυτικών ινών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία παρατήρησαν ότι τα ποντίκια ήταν προστατευμένα από γρίπη όταν έκαναν διατροφή ενισχυμένη είτε με αυξημένης ζύμωσης φυτικές ίνες, είτε με βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα.

Οι παρεμβάσεις αυτές συνετέλεσαν τόσο σε καταστολή της έμφυτης ανοσολογικής αντίδρασης που συνήθως σχετίζεται με την ιστολογική βλάβη, αλλά επίσης ενίσχυσαν την προσαρμοσμένη ανοσολογική αντίδραση για την εξάλειψη των παθογόνων οργανισμών.

Σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές

Με βάση τα παραπάνω, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δυτική διατροφή που απαρτίζεται από πολλή ζάχαρη και λιπαρά, ενώ απουσιάζουν οι φυτικές ίνες, αυξάνει την επιρρέπεια του οργανισμού σε φλεγμονώδη νοσήματα και μειώνει την προστασία από λοιμώξεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, οι  Αυστραλοί ειδικοί θα συνεχίσουν τη μελέτη για να δουν πως οι διατροφικές αλλαγές επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα πως οι εντερικές αλλαγές επηρεάζουν παθήσεις των πνευμόνων.

Loading