Η Κίνα βάζει τέλος στις έρευνες για τα γενετικά τροποποιημένα μωρά(vd)

Η Κίνα απαίτησε την αναστολή όλων των επιστημονικών δραστηριοτήτων των ερευνητών που ενεπλάκησαν στη υποτιθέμενη γέννηση των πρώτων «γενετικά τροποποιημένων μωρών», σύμφωνα με κρατικό ΜΜΕ.

propoli

«Απαιτούμε από τον εν λόγω οργανισμό να αναστείλει τις επιστημονικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων ατόμων», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση CCTV ο αναπληρωτής υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Σου Νανπίνγκ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «σφόδρα αντίθετος» σε αυτά τα πειράματα.

Ο Κινέζος ερευνητής Χε Τζιανκούι ανακοίνωσε σε βίντεο, το οποίο δημοσιοποίησε τη Δευτέρα στο YouTube, τη γέννηση «πριν από μερικές εβδομάδες» δίδυμων κοριτσιών το DNA των οποίων τροποποιήθηκε για να τα καταστήσει ανθεκτικά στον ιό του AIDS. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας, που ενέχει θέση υπουργείου, διεξάγει έρευνα για τους ισχυρισμούς του ερευνητή.

Τα πειράματα αυτά θα συνιστούσαν «σοβαρή παραβίαση των νόμων, των κανονισμών και των ηθικών προτύπων» που ισχύουν στην Κίνα εφόσον τα γεγονότα που αναφέρονται από τον Τύπο αποδειχθούν ακριβή, δήλωσε ο Ζενγκ Γισίν, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από τη CCTV.

Ομάδα 122 Κινέζων επιστημόνων κατήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες σε ανακοίνωσή της αυτό που χαρακτήρισε «τρέλα» του ερευνητή.

Αντιμέτωπος με την κατακραυγή που προκάλεσαν οι έρευνες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο, ο ερευνητής ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη μια «παύση» στις κλινικές δοκιμές του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading