Η Χαβάη ετοιμάζεται να απαγορέψει μεγάλη μερίδα αντηλιακών προϊόντων

Η πολιτεία της Χαβάης, αποφάσισε να απαγορέψει τη χρήση καθώς και την διανομή ορισμένων αντηλιακών προϊόντων τα οποία περιέχουν ορισμένες ιδιαίτερες ουσίες που θεωρούνται επιβλαβείς για τους κοραλλιογενείς υφάλους της.

propoli

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα οποία μετέδωσαν και την πληροφορία, πρόκειται για δύο χημικές ουσίες, την οξυβενζόνη και το οκτανικό οξύ. Συγκεκριμένα μάλιστα, ο κυβερνήτης Ντέιβιντ Ίγκε αναμένεται να υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο που θα απαγορεύει καθολικά τα συγκεκριμένα αντηλιακά αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφιστεί γίνεται λόγος για επικίνδυνα χημικά, τα οποία «έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα της Χαβάης».

Σύμφωνα με έρευνες, το οκτανικό οξύ μπορεί να συμβάλλει στη λεύκανση των κοραλλιών και η έκθεση σε οξυβενζόνη οδηγεί στο θάνατο των μικρών κοραλλιών, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Αν και ο νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το 2021, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από διάφορες εταιρίες και επιχειρηματικές οργανώσεις.

Αντιδράσεις στην απαγόρευση

Η απόφαση αυτή του κυβερνήτη προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια απαγόρευση. «Αυτή η ανεύθυνη ενέργεια θα καταστήσει πιο δύσκολη την προστασία των οικογενειών απέναντι στις επιβλαβείς υπεριώδες ακτίνες», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας. «Είναι αντίθετη με τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει γιατροί, δερματολόγοι και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας στη Χαβάη».

Loading