INTIME

Νέες αυξήσεις στα φάρμακα – Τι αλλάζει

Οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων λόγω του νέου τρόπου τιμολόγησης παραμένουν και σήμερα στο προσκήνιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε για τη συγκεκριμένη διάταξη νομοθετήματος του υπουργείου Υγείας η ΝΔ.

propoli

Υπενθυμίζεται ότι ψηφίστηκαν χθες οι άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, με εξαίρεση  την τιμολόγηση και εκείνης για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο τιμολόγησης, τα νέα φάρμακα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα αλλά κι εκείνα που ήδη κυκλοφορούν (τόσο τα οn patent όσο και για τα οff patent) θα λάβουν τιμή ίση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στην Ευρωζώνη, αντί των τριών χαμηλότερων τιμών ισάριθμων χωρών στην Ευρώπη που ισχύει σήμερα, γράφει το protothema.gr.

Οι αλλαγές

Ειδικότερα, τα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή ανώτερη των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων.

Τα φάρμακα που έχουν τιμή χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στην τιμή αναφοράς της Ευρωζώνης.

Το τελευταίο σενάριο είναι εκείνο που απασχολεί βεβαίως τους πολίτες, που θα βλέπουν να μεγαλώνει και η συμμετοχή τους όσο θα καταγράφεται αύξηση στην τιμή των φαρμάκων.

Αλλαγές θα φέρει το νέο σύστημα τιμολόγησης και στα γενόσημα φάρμακα, τα οποία θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου λήγει η πατέντα (off patent), έναντι 50% που λάμβαναν μέχρι σήμερα.

Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις των τιμών των off patent φαρμάκων αναμένεται πως θα συμπαρασύρουν αναλόγως και τις τιμές των γενόσημων.

Στο συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, κατά πληροφορίες εγινε νομοθετική προσθήκη/βελτίωση από το υπουργείο Υγείας: για να αποφευχθεί απότομη μείωση των τιμών στα γενόσημα, προτείνεται οτι σε περιπτώσεις που η τιμή τους υποχωρεί με τον νέο τρόπο τιμολόγησης περισσότερο από 10%, να τιμολογούνται στο 75% του off patent φαρμάκου.

Οι αλλαγές στην τιμολόγηση αποτελούν ζωτική εξέλιξη για το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα -δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως για τις αλλαγές είχαν ενημερωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συμφωνήσει σε πολλά σημεία οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας το προηγούμενο διάστημα.

Loading