1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS (vid)

40 χρόνια από τα πρώτα κρούσματα – Το 73% έχουν πρόσβαση σε θεραπεία το 2020

Την ανάγκη για εξάλειψη κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων επισημαίνει ο ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον ιό του AIDS. 4O χρόνια μετά την αναφορά των πρώτων κρουσμάτων του ιού, ο HIV συνεχίζει να απειλεί τον κόσμο.

Η κοινή δέσμευση για τον τερματισμό του AIDS έως το 2030, φαίνεται ότι αποτελεί άπιαστο στόχο και αυτό εξαιτίας των ανισοτήτων που εμποδίζουν τις αποδεδειγμένες λύσεις για την πρόληψη και θεραπεία από τον ιό.

Σε ανακοίνωσή τους, τα Ηνωμένα Έθνη, τονίζουν την ανάγκη για τερματισμό όλων των ανισοτήτων, οικονομικών, κοινωνικών, νομικών, πολιτισμικών, που εμποδίζουν την επίτευξη του κοινού στόχου, την εξάλειψη του ιού. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αν και υπάρχει η αντίληψη πως μια περίοδος κρίσης δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των υποκείμενων κοινωνικών αδικιών, είναι σαφές ότι χωρίς αυτό η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

37,7 εκατομμύρια άνθρωποι, διεθνώς, ζούσαν με HIV το 2020, ενώ 680.000 πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS την ίδια χρονιά.

Από την έναρξη της επιδημίας, υπολογίζεται ότι 79,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και 36,3 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.

Από τα 37,7 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν με HIV το 2020, 36 εκατομμύρια ήταν ενήλικες, 53% ήταν γυναίκες και κορίτσια, ενώ σε ποσοστό 84% γνώριζαν την κατάστασή τους.

Το 2020, 73% όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV είχαν πρόσβαση σε θεραπεία για τον ιό του AIDS.

Ωστόσο, υπάρχει μείωση των μολύνσεων κατά 52% σε σχέση με το 1997, την περίοδο κορύφωσης της νόσου.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με το AIDS έχουν μειωθεί κατά 64% από την κορύφωση το 2004 και κατά 47% από το 2010.

Ο κίνδυνος μόλυνσης με HIV είναι:

  • 35 φορές υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά.
  • 34 φορές υψηλότερος για τις τρανς γυναίκες.
  • 26 φορές υψηλότερος για τους εργαζόμενους του σεξ.
  • 25 φορές υψηλότερος μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών και άλλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.

Δείτε επίσης: Ενισχύεται ο Στρατός Ξηράς – 1.200 τεθωρακισμένα Μ1117 (vid)