Προσέχοντας τη στοματική υγιεινή του κατοικιδίου σας: Ένας δείκτης για τη γενική υγεία.
Συμβουλές από τον κτηνίατρο Λάζαρο Καρανάσιο για τη στοματική υγιεινή του κατοικιδίου μας.
- Ξεκινήστε από νωρίς
«Η στοματική υγιεινή τόσο στο σκύλο όσο και στη γάτα παίζει σπουδαίο ρόλο στην ευζωία τους», αναφέρει ο κ. Καρανάσιος, Γι’ αυτό το λόγο συμβουλεύει τους κηδεμόνες τους από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του σκύλου ή της γάτας τους να αρχίσουν να τους «πειράζουν» το στόμα. Να αρχίσουν δηλαδή να χαϊδεύουν, να ακουμπάνε αλλά και να βουρτσίζουν μαλακά τα δόντια τους, τα οποία σε αυτή την ηλικία και φάση της ζωής τους ονομάζονται νεογιλά, που σημαίνει παιδικά. Έτσι, ο σκύλος και η γάτα μας εξοικειώνονται με αυτές τις ενέργειες.
- Βάλτε το βούρτσισμα στο πρόγραμμα
Η αντικατάσταση το νεογιλών δοντιών από τα μόνιμα, τόσο στους σκύλους, όσο και στις γάτες, ολοκληρώνεται κοντά στην ηλικία των επτά μηνών. Είναι λοιπόν καλό πλέον από αυτή την ηλικία και έπειτα να κάνουμε το βούρτσισμα των δοντιών τους μέρος της ρουτίνας τους.
- Τι προλαμβάνουμε και καταπολεμάμε φροντίζοντας τη στοματική υγιεινή του σκύλου και της γάτας μας
Η εναπόθεση πέτρας και η παρουσία πλάκας και τερηδόνας στους σκύλους και τις γάτες , όπως τονίζει ο κύριος Καρανάσιος, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η ηλικία του ζώου. Ένας άλλος είναι η ενδεχόμενη προδιάθεση της φυλής. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ότι οι μικρόσωμες φυλές είναι περισσότερο επιρρεπείς στη δημιουργία πέτρας, πλάκας και τερηδόνας. Επιπλέον παίζουν ρόλο η διατροφή του σκύλου και της γάτας μας, και η περιποίηση από τον κηδεμόνα. Η φροντίδα δεν γίνεται μόνο για να έχουμε ένα αισθητικό αποτέλεσμα. Συχνά συναντούμε έντονη δυσοσμία στόματος του ζώου μας, ενώ παράλληλα η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, αποστήματα, συρίγγια, ενδοκάρδωση και νεφρική ανεπάρκεια.
- Κτηνιατρική φροντίδα
Σε περιπτώσεις όπως οι παραπάνω, τη λύση έρχεται πλέον να δώσει ο κτηνίατρος με τη διαδικασία της αποτρύγωσης ή αλλιώς του καθαρισμού των δοντιών του σκύλου ή της γάτας μας. Πρόκειται για «χειρουργική πράξη όπου το ζώο βρίσκεται σε κατάσταση αναισθησίας, έτσι ώστε να μπορέσει ο κτηνίατρος να προχωρήσει στη διαδικασία που γίνεται με μηχάνημα υπερήχου. Βέβαια, πριν λάβει χώρα η συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να έχει γίνει κλινική εξέταση, αλλά και προεγχειρητικός αιματολογικός έλεγχος στο κατοικίδιό μας. Τέλος, εκτός από τον καθαρισμό, υπάρχει το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν εξαγωγές χαλασμένων δοντιών.
- Τι πρέπει να κάνει ο κηδεμόνας
Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας για τη διασφάλιση της σωστής στοματικής υγιεινής του σκύλου και της γάτας μας θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται σε συστηματική βάση. Όπως εξηγεί ο κ. Καρανάσιος μετά τη διαδικασία αποτρύγωσης/καθαρισμού των δοντιών του σκύλου ή της γάτας μας, ο κηδεμόνας θα πρέπει να συντηρεί το στόμα του κατοικιδίου υγιές και καθαρό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει συχνό βούρτσισμα, χρήση ειδικής οδοντικής κρέμας και στοματικού διαλύματος. Ο κτηνίατρος προτείνει επίσης τα ειδικά κόκκαλα που βοηθούν μέσω της «μηχανικής τριβής». Τέλος συστήνει να κάνουμε προληπτικό τσεκάπ στον κτηνίατρό μας, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, όπου θα ελέγχεται η στοματική κοιλότητα του ζώου μας, και η υγιεινή της.
Δείτε επίσης: Πώς διατηρούνται περισσότερο τα φρούτα χωρίς να πιάνουν μούχλα