Πολλές γυναίκες στη διάρκεια της ζωής τους θα χρειαστεί να υποβληθούν σε αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου (ολική υστερεκτομή) για καλοήθεις ή κακοήθεις λόγους. Τα παλιότερα χρόνια, η ανάρρωση από την επέμβαση ήταν ιδιαίτερα εργώδης, με πολυήμερη νοσηλεία, έντονο άλγος, περιορισμό των κινήσεων και καθυστέρηση της σίτισης. Ευτυχώς, στις μέρες μας, η εμπειρία των ασθενών είναι σημαντικά καλύτερη!
Ποιες είναι οι κυριότερες ενδείξεις υστερεκτομής;
Ανάμεσα στους βασικούς λόγους που μια γυναίκα μπορεί να χρειαστεί υστερεκτομή περιλαμβάνονται:
– Τα ινομυώματα μήτρας
– Οι ιδιοπαθείς γυναικολογικές αιμορραγίες
– Η ενδομητρίωση και η αδενομύωση
– Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις και ο καρκίνος του ενδομητρίου
– Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις και ο καρκίνος του τραχήλου
– Τα σαρκώματα της μήτρας
– Οι όγκοι οριακής κακοήθειας και ο καρκίνος των ωοθηκών
Στο παρελθόν, η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας ήταν μια επέμβαση που απαιτούσε μεγάλη τομή και πολυήμερη νοσηλεία. Στις μέρες μας, αυτό έχει αλλάξει. Με τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, η ολική υστερεκτομή πραγματοποιείται μέσα από πολύ μικρές τομές, διαμέτρου 0.5-1cm, με αποτέλεσμα πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη ανάρρωση. Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν, ή την επόμενη μέρα από την επέμβαση, ανάλογα με την ηλικία τους και τα γενικότερα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν.
Για πολλά χρόνια, οι ασθενείς αργούσαν να σηκωθούν από το κρεβάτι και να σιτιστούν. Σήμερα, στα μεγαλύτερα κέντρα διεθνώς, εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα ταχείας μετεγχειρητικής ανάρρωσης (ERAS), με στόχο την ελάττωση του σωματικού stress που συνοδεύει το χειρουργείο.
Οι μεγαλύτερες μελέτες που εξετάζουν την ασφάλεια της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής στον καρκίνο του ενδομητρίου αποδεικνύουν πως οι ασθενείς πηγαίνουν ογκολογικά το ίδιο καλά, όπως στα ανοικτά χειρουργεία.
Με την τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού, μπορούμε να αυξήσουμε πολύ την ακρίβεια στην ανεύρεση μεταστάσεων, μειώνοντας τον χρόνο της χειρουργικής επέμβασης και προφυλάσσοντας τις ασθενείς μας από επιπλοκές.
https://www.mitera.gr/department/gynaikologiki-ogkologia/
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ