Αισιόδοξα μηνύματα για την μετάλλαξη «Όμικρον»: Μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι είναι αρκετά πιθανό η νέα μετάλλαξη να παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα από την «Δέλτα»

Όπως αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, η μεταδοτικότητά της «Όμικρον» μπορεί να είναι μεγαλύτερη αλλά τα συμπτώματά της είναι πολύ ήπια. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυολογήματος

«Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ. 

Όπως όλα δείχνουν η νέα μετάλλαξη σύντομα θα έχει εκτοπίσει την Δέλτα.  «Έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό  που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα» δήλωσε  το Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών ΗΠΑ, Πολ Όφιτ. 

 «Η παραλλαγή Omicron πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό – πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων “Nference” με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής, ειδικός σε θέματα Εμβολιασμών Άντριαν Χιλ αναφέρει πως «αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλει τους πνεύμονες, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα». 
Η πλειοψηφία των ασθενών στη Νότια Αφρική νοσεί μεν εύκολα αλλά παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα. Μάλιστα αρκετοί έφτασαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από το τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον. 

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα οι επιστήμονες υπενθυμίζουν πως πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες για να μάθουμε όλα τα μυστικά της Όμικρον

Δείτε επίσης: Σουηδία: Αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 – Έρχονται νέα μέτρα