Άνοια: Η κρίσιμη σημασία της αναγνώρισης των πρώιμων συμπτωμάτων
Ολοένα και περισσότεροι διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή της άνοιας, όπως το Αλτσχάιμερ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αυξανόμενη έρευνα σχετικά με τις αλλαγές συμπεριφοράς που σχετίζονται με την άνοια μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη αναγνώρισή της.
Δυστυχώς, υπάρχει μια διακριτή διαφορά στη συμπεριφορά ενός ατόμου, η οποία αποτελεί πρώιμο ένδειγμα άνοιας, αλλά συχνά παραβλέπεται τόσο από τον ίδιο τον ασθενή, όσο και από το περιβάλλον του.
Ορισμένες συνήθειες μπορεί να σηματοδοτούν γνωστική εξασθένηση
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η απώλεια μνήμης είναι το μόνο σημάδι της άνοιας. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα συμπτώματα από την λήθη. Υπάρχουν συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
- απάθεια
- κατάθλιψη
- ευερεθιστότητα
- άγχος
Λίγο πιο σπάνια είναι:
- ευφορία
- παραισθήσεις
- έλλειψη αναστολών
Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι μικρά στην αρχή. Επομένως το να γνωρίζετε σε τι πρέπει να έχετε τον νου σας είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της νόσου σας και να καθυστερήσει την εξέλιξή της.
Άνοια: Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να εμφανιστεί αρκετά χρόνια πριν από τη διάγνωση
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ηλικιωμένοι που εμφάνισαν άνοια είχαν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και να έχουν κακή πιστοληπτική ικανότητα. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν ποτέ διαγνωσθεί με άνοια, εκείνοι που είχαν άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν τακτικές καθυστερήσεις στην πληρωμή λογαριασμών έως και έξι χρόνια πριν από τη διάγνωση. Επιπλέον, αυτά τα οικονομικά προβλήματα επιδεινώνονταν μετά τη διάγνωση της άνοιας.
Η Monica Moreno, επικεφαλής της Ένωσης Αλτσχάιμερ, αναφέρει: «Παρά την ύπαρξη πολλών σημάτων ή συμπτωμάτων άνοιας, οι προκλήσεις στην επίλυση προβλημάτων ή στον προγραμματισμό μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη χειρισμό των οικονομικών του ασθενούς.
Η άνοια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική διαχείριση ή τα προσωπικά οικονομικά λόγω μειωμένης κριτικής σκέψης και δυσκολίας στην εκτέλεση γνωστών καθηκόντων».
Δείτε επίσης: Συμβουλές για υγιεινή διατροφή όταν έχετε περιορισμένο χρόνο