Η Ελλάδα κατέχει την θλιβερή πρωτοκαθεδρία στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και τη μικροβιακή αντοχή. Διαβάστε περισσότερα. Αντιβιοτικά και αλόγιστη χρήση. Στο επιστημονικό Forum, που διοργάνωσε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ και η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οι συμμετέχοντες επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η μάχη με τα μικρόβια βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο παγκοσμίως. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά και τη Μικροβιακή Αντοχή του ΠΟΥ (18-24 Νοεμβρίου).
Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει τη θλιβερή πρωτιά στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, καθώς και στην μικροβιακή αντοχή, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικά οι ειδικοί ανέφεραν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το 16% των πολιτών προμηθεύεται από το φαρμακείο αντιβιοτικά χωρίς συνταγή, ενώ το 50% των νοσοκομειακών λοιμώξεων μπορεί να προληφθεί με τη συστηματική εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.
Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβά αυτό το ρεκόρ, καθώς η χώρα μας είναι επίσης πρώτη στις απώλειες, με 2000 θανάτους από πολυανθεκτικά μικρόβια για το 2020, σε αντίθεση με τη Σουηδία, όπου με ισάριθμο πληθυσμό, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 300 θάνατοι.
Ο διεθνούς φήμης Λοιμωξιολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Uppsala, Otto Cars, τόνισε ότι η μικροβιακή αντοχή είναι πλέον ορατή παγκόσμια απειλή και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια νέα γλώσσα για να πείσουμε την κοινότητα να αλλάξει νοοτροπία. Χρειάζεται, με ευθύνη της Πολιτείας, εθνικό σχέδιο δράσεων με σταθερή οικονομική υποστήριξη για την Επιτήρηση των Αντιβιοτικών.
Από την πλευρά της, η ομ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και επ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, κα Ελένη Γιαμαρέλλου, σημείωσε ότι η αντοχή των νοσοκομειακών μικροβίων στα ισχυρότερα μέχρι σήμερα αντιβιοτικά έχει ξεπεράσει το 50% για την Κλεμψιέλα και υπερβαίνει το 90% για το Ασινετομπάκτερ στις ΜΕΘ. Έθεσε επίσης την ανάγκη για συνεχής εκπαίδευση σχετικά με τις λοιμώξεις και την Αντιμικροβιακή Θεραπεία.
Η κυρία Γιαμαρέλλου παρουσίασε ένα πλέγμα προτάσεων και άμεσων λύσεων, όπως το Περιοριστικό Συνταγολόγιο για αντιβιοτικά που απαιτούν έγκριση από Λοιμωξιολόγο. Στα νοσοκομεία, η κατανάλωση των αντιβιοτικών στις ΜΕΘ είναι 10 φορές υψηλότερη σε σχέση με τους θαλάμους και η ευαισθησία στις λοιμώξεις είναι 5 έως 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το υπόλοιπο νοσοκομείο.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων και τόνισαν ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις, τη νοσηρότητα και τη χρήση των αντιβιοτικών. Ωστόσο, η συμμόρφωση με τις οδηγίες παραμένει χαμηλή και περίπου το 80% των αντιβιοτικών συνταγογραφούνται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.