Άντονι Φάουτσι: Πότε θα κορυφωθεί το 5ο κύμα στις ΗΠΑ (vids)

Πότε αναμένεται κορύφωση – Πότε θα τελειώσει η πανδημία

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Δρ Άντονι Φάουτσι εκτίμησε σήμερα ότι το κύμα της πανδημίας που οφείλεται στη μετάλλαξη Ομικρον ενδέχεται να κορυφωθεί στη χώρα γύρω στα τέλη Ιανουαρίου.

«Θα έλεγα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χώρας μας και τις διαφορές μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ότι είναι πιθανό (η κορύφωση) να συμβεί σε πάνω από δύο εβδομάδες, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου» δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Καμπανάκι ΠΟΥ: Μετάλλαξη Ομικρον και Δέλτα φέρνουν τσουνάμι κρουσμάτων


Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη Ομικρον.

Ακολούθως, σημείωσε πως ο εμβολιασμός σε ποσοστό 70% και πάνω, θα προστατεύσει τα εθνικά συστήματα των κρατών από αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων.

«Η Δέλτα και η Ομικρον είναι αυτή τη στιγμή δίδυμες απειλές που οδηγούν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι «ανησυχώ πολύ που η Ομικρον, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα, οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων».

Επίσης, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράιαν, ξεκαθάρισε πως η πανδημία μπορεί να σταματήσει το 2022, όμως ο κορονοϊός θα μείνει για αρκετό καιρό.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη σοβαρότητα της παραλλαγής Ομικρον. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αφού εξαπλωθεί ευρέως η παραλλαγή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Δείτε επίσης: Όλα τα νέα μέτρα: Σε ισχύ από σήμερα – Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν (vids)