Αθηνά Λινού: «Είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, μίλησε για την πορεία της πανδημίας, την μετάλλαξη Όμικρον αλλά και την Όμικρον 2

«Απ’ ότι φαίνεται η Όμικρον κορυφώθηκε και μπαίνει σε ύφεση, αλλά η ύφεση είναι πιο αργή από αυτό που περιμένουμε. Δεν ξέρουμε εάν η μείωση των κρουσμάτων, από 50.000 σε 20.000 κρούσματα που έχουμε σήμερα, είναι πιο αργή από αυτή που θα περιμέναμε κι αν αυτή η καθυστέρηση στη μείωση των κρουσματων οφείλεται στην επέλαση του νέου υποστελέχους της Όμικρον 2, γιατί παρατηρείται σε αρκετές χώρες, αλλά όχι σε όλες», είπε η καθηγήτρια στο MEGA και πρόσθεσε πως οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε ένα βαθμό στη Δέλτα, αλλά κυρίως οφείλονται στην τεράστια έξαρση κρουσμάτων που έφερε η Όμικρον.

«Μην ξεχνάμε ότι είμαστε 2 με 3 εβδομάδες από την κορυφή της Όμικρον και τα υψηλά κρούσματα που είχαμε στην αρχή του μήνα εκφράζονται τώρα με αυτούς τους θανάτους. Ελπίζω πως θα αρχίσουν να μειώνονται μετά από λίγο, εκτός αν δούμε έξαρση από την Όμικρον 2».

«Είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας πριν ολοκληρωθεί. Θα ξέρουμε τι έγινε με την πανδημία όταν πραγματικά τελειώσει. Οι ενδείξεις λένε ότι είμαστε ακόμα σε αναμονή»

Η εξάλειψη της πανδημίας αργεί καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων «Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτός ο αριθμός είναι τρομερά μεγάλος και υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις», υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Όσον αφορά τη τρίτη δόση διασφαλίζει ανοσία ή ελαφριά νόσηση για πολλά χρόνια.

«Θα πρέπει να μεταφέρουμε την διασκέδασή μας, τις εξόδους μας και την ανθρώπινη επικοινωνία στους εξωτερικούς χώρους, έτσι θα μειώσουμε την διασπορά. Στους εσωτερικούς χώρους ο ιός διασπείρεται κι επειδή κολλούν και οι εμβολιασμένοι, η διασπορά μπορεί να γίνει εκρηκτική».

Υπογράμμισε πως η Όμικρον επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά απ’ ότι οι προηγούμενες μεταλλάξεις που μπορεί να κολλούν πιο εύκολα αλλά να μην νοσούν πιο βαριά.

Δείτε επίσης: Μόσιαλος: Τρεις υποπαραλλαγές εμφανίζει η Όμικρον