Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης
omned.gr

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές.

Όπως έδειξε η μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ψηφιακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας, το περιβάλλον διαβίωσης αποτελεί άκρως σημαντικό παράγοντα στην περίπτωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, με τους κατοίκους αγροτικών περιοχών, οι οποίοι εκτίθενται συνολικά σε χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων (αιωρούμενα σωματίδια), να κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με τους κατοίκους πόλεων, για τους οποίους οι πιθανότητες νόσησης ήταν αυξημένες κατά 29%.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο επιπολασμός της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι χαμηλότερος όπου οι συγκεντρώσεις σωματιδίων είναι χαμηλότερες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για σκλήρυνση κατά πλάκας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Roberto Bergamaschi.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα για περισσότερους από 900 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, σε μία ανάλυση που έλαβε χώρα στην βορειοδυτική Λομβαρδία της Ιταλίας, περιοχή με πάνω από 547.000 κατοίκους, ενώ προτιμήθηκε η χειμερινή περίοδος, οπότε και σημειώνονται υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπων.

Τα ευρήματα έδειξαν πως οι περιπτώσεις πολλαπλής σκλήρυνσης δεκαπλασιάστηκαν τα τελευταία 50 χρόνια, με τις 16 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους το 1974 να εκτοξεύονται στις 170 ανά 100.000 άτομα σήμερα. Και, μολονότι η τεράστια αύξηση μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς, το μέγεθός πρέπει να αξιολογηθεί μέσα από το πρίσμα της μεγαλύτερης έκθεσης σε ευρύτερους παράγοντες κινδύνου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Roberto Bergamaschi, εξήγησε πως ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η πολλαπλή σκλήρυνση σχετίζονται με ποικίλους παράγοντες, γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς (ενδεικτικά αναφέρονται τα επίπεδα βιταμίνης D και το κάπνισμα). Στους τελευταίους πλέον προστίθενται και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, το μείγμα δηλαδή στερεών σωματιδίων και σταγονιδίων στον αέρα.

Η σύγκριση των ευρημάτων σε τρεις διαφορετικές περιοχές της έρευνας με βάση το επίπεδο αστικοποίησής τους, ήταν αποκαλυπτική: δύο περιοχές βρέθηκαν να υπερβαίνουν το όριο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ανησυχία εντείνουν τα σημερινά στοιχεία, με τον αριθμό ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση να αυξάνεται παγκοσμίως και περισσότερους από 700.000 νοσούντες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συντριπτική πλειονότητα (85%) εξ αυτών εμφανίζει υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από αυτοπεριοριζόμενες εξάρσεις νευρολογικής δυσλειτουργίας.

Τέλος, ενώ η νόσος μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες 20 έως 40 ετών, με τις γυναίκες να σημειώνουν υψηλότερα ποσοστά. Τα συμπτώματα μπορούν να επιδεινωθούν από τη μια μέρα στην άλλη, συμπεριλαμβανομένων της κόπωσης, της δυσκολίας στο περπάτημα, του μουδιάσματος, του πόνου και των μυικών σπασμών.

Πηγή: omned.gr

Loading

Play