Η έρευνα αποκαλύπτει τη σύνδεση μεταξύ της χρήσης οθονών στο κρεβάτι και της αϋπνίας στους νέους. Η συνήθεια της χρήσης οθονών στο κρεβάτι έχει επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα των νέων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychiatry, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αϋπνίας κατά 59% στους νέους και τους εφήβους . Η μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε 45.202 φοιτητές από τη Νορβηγία, ηλικίας 18-28 ετών, αναδεικνύει ότι η επιπλέον ώρα χρήσης οθόνης πριν την κατάκλιση σχετίζεται με 59% υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης αϋπνίας και μείωση της διάρκειας του ύπνου κατά 24 λεπτά.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανησυχία σχετικά με τη συσχέτιση του χρόνου που περνούν οι νέοι μπροστά σε οθόνες στο κρεβάτι με την αναφορά συμπτωμάτων αϋπνίας . Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν λεπτομέρειες σχετικά με τις ώρες ύπνου και αϋπνίας, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν προτού κοιμηθούν. Αυτές οι πληροφορίες συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός προφίλ αϋπνίας.
Η αϋπνία χαρακτηρίζεται από δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κανείς ή να παραμείνει κοιμισμένος, ακόμα και σε ευνοϊκές συνθήκες για ξεκούραση. Εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, όπως:
– Δυσκολία να κοιμηθεί κανείς το βράδυ.
– Συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
– Πρόωρη αφύπνιση το πρωί χωρίς δυνατότητα επαναϋπνο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, το 12% του πληθυσμού στις ΗΠΑ πάσχει από χρόνια αϋπνία, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού παρουσιάζει συμπτώματα αϋπνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά κατηγορούνται για τα προβλήματα ύπνου, δεν είναι η μοναδική αιτία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ύπνο, με άλλες δραστηριότητες που βασίζονται σε οθόνες, όπως τα παιχνίδια ή η ροή περιεχομένου, να έχουν παρόμοιες επιδράσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr