Μπουρλά: “Η Pfizer ετοιμάζει εκδοχή του εμβολίου που θα μπορεί να φυλαχθεί σε κλασικούς καταψύκτες”

Η εταιρεία Pfizer προετοιμάζει για το καλοκαίρι μια εκδοχή του εμβολίου της για τον κορονοϊό, που θα είναι ήδη αραιωμένο και θα μπορεί να φυλαχθεί για μήνες στη θερμοκρασία ενός «κλασικού» καταψύκτη.

Αυτό θα συμβαίνει αντί για τους -70 βαθμούς που χρειάζεται σήμερα, προκειμένου να είναι ευκολότερη η χρήση του, όπως ανέφερε ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

propoli

Με δηλώσεις στο AFP από το εργοστάσιο της πόλης Πουρς στο Βέλγιο, όπου παρασκευάζονται τα εμβόλια, ο Μπουρλά φάνηκε αισιόδοξος για τις δυνατότητες του σκευάσματος των εταιρειών Pfizer/BioNTech απέναντι στην «ινδική» παραλλαγή του SARS-CoV-2, ενώ υπερασπίστηκε την τιμολογιακή πολιτική που υιοθετεί ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός.

Σε ερώτηση για το αν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό απέναντι στη βραζιλιάνικη και την ινδική παραλλαγή, ο Μπουρλά αποκρίθηκε: «Έχουμε ήδη δεδομένα για τη βρετανική παραλλαγή, η οποία για παράδειγμα είναι η κυρίαρχη στο Ισραήλ, και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 97%. Στη Νότια Αφρική, απέναντι στην τοπική παραλλαγή, είναι αποτελεσματικό 100%. Και τα δεδομένα από τη Βραζιλία δείχνουν ότι την ελέγχει καλά (τη βραζιλιάνικη παραλλαγή).

Για τη νέα παραλλαγή της Ινδίας, δεν έχουμε δεδομένα αλλά αισιοδοξώ για την ικανότητά μας να την ελέγξουμε. Έχουμε αναπτύξει μια διαδικασία που επιτρέπει, μόλις μια παραλλαγή καταστεί πηγή ανησυχίας, να είμαστε σε θέση να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μέσα σε 100 ημέρες και αισθάνομαι άνετα με αυτόν τον απαιτητικό στόχο, λόγω της αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας του αγγελιαφόρου RNA».

Ο Άλμπερτ Μπουρλά δέχτηκε ερώτηση για το αν η Pfizer είναι σε θέση να παρασκευάσει στην Ευρώπη ικανό αριθμό εμβολίων για τον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου ότι τα φιαλίδια θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Όπως ανέφερε, ελπίζει ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες θα οριστικοποιηθεί ένα νέο συμβόλαιο με την ΕΕ (για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις) και τότε «θα είμαστε σε θέση να παρασκευάσουμε όλες τις δόσεις εδώ στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των συστατικών», συμπληρώνοντας ότι η εταιρεία θα μπορεί να παρασκευάσει πολύ περισσότερες δόσεις απ’ όσες θα απαιτηθούν από αυτό το νέο συμβόλαιο.

«Προς το παρόν, έχουμε σε όλον τον κόσμο τρεις μονάδες παραγωγής: μία στις ΗΠΑ και δύο στην Ευρώπη (σ.σ. στο Πουρς και στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας). Συνολικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρασκευάσουμε 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος και να ξεπεράσουμε τα 3 δισεκ. το επόμενο έτος. Η Ευρώπη, με την τεχνογνωσία της και το εκκολαπτήριο ταλέντων της στις νέες τεχνολογίες είναι το ιδανικό περιβάλλον!».

Ο Μπουρλά επεσήμανε ταυτόχρονα ότι η εταιρεία του δοκιμάζει μια «βελτιωμένη» εκδοχή του εμβολίου, το οποίο θα μπορεί να διανέμεται ήδη αραιωμένο και έτοιμο προς χρήση.

«Θα μπορούσε να φυλάσσεται για δύο με τρεις μήνες σε ψυγείο, στους 2-8 βαθμούς, και ακόμη περισσότερο σε έναν κλασικό καταψύκτη (στους -20 βαθμούς). Πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να το έχουμε αυτό το καλοκαίρι»,  υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το πώς δικαιολογεί το ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι ένα από τα ακριβότερα στην Ευρώπη και η τιμή του πιθανόν να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ο Μπουρλά απάντησε ότι η στρατηγική τους είναι να προτείνουν μια τέτοια τιμολογιακή πολιτική, προκειμένου να παρέχεται ισότιμη πρόσβαση στο εμβόλιο σε όλους.

«Αυτό δεν σημαίνει την ίδια τιμή για όλους, σημαίνει να δώσουμε περισσότερα σε εκείνους που το έχουν ανάγκη», σημείωσε. Παραδέχτηκε ότι η τιμή είναι υψηλότερη στις χώρες με υψηλότερα εισοδήματα (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς κλπ) αλλά «η ακριβότερη τιμή αντιστοιχεί στον λογαριασμό ενός γεύματος, κάτι που είναι πολύ, πολύ λογικό».

«Για τις χώρες μέσου εισοδήματος, όπως τις καθορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, μειώνουμε την τιμή στο μισό. Και στις φτωχές χώρες, το παρέχουμε ασφαλώς σε τιμή κόστους, ώστε το εμβόλιο να φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου».

Δείτε επίσης: Ιταλία-Κορονοϊός: 14.761 κρούσματα, 342 θάνατοι, μειωμένος αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading