Χάρτινα καλαμάκια: Ανησυχητική μελέτη εντοπίζει δυνητικά βλαβερές ουσίες

Χάρτινα καλαμάκια: Ανησυχητική μελέτη εντοπίζει δυνητικά βλαβερές ουσίες

Κι αν τελικά τα χάρτινα καλαμάκια όχι μόνο είναι χειρότερα για το περιβάλλον αλλά κάνουν κακό και στην υγεία μας; – Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δύο μεγάλες μελέτες που έγιναν σε Βέλγιο και Αμερική προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινότητα.

Το πανεπιστήμιο της Αμβέρσας ανέλυσε 39 είδη από καλαμάκια τα οποία ήταν φτιαγμένα από χαρτί, πλαστικό, γυαλί και ανοξείδωτο ατσάλι. Τι διαπίστωσαν;

«Τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν σε 90% των αναλύσεων τις ουσίες PFAS ή όπως τα λέμε στην καθομιλουμένη τα αιώνια χημικά», ανέφερε ο Ιωάννης Κατσογιάννης, πρόεδρος Ελλήνων χημικών.

Αυτές οι χημικές ουσίες λοιπόν –όπως προκύπτει από τις έρευνες- όχι απλά μολύνουν το περιβάλλον αλλά σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερές για την υγείας μας.

«Μπορεί να προκαλέσει μορφές καρκίνου, νεογνά με χαμηλότερο βάρος και αύξηση χοληστερίνης», σημείωσε ο κ. Κατσογιάννης.

Όπως εξηγεί στο LIVE NEWS ο καθηγητής χημείας Ιωάννης Κατσογιάννης, τα χάρτινα καλαμάκια μπορεί να εμπεριέχουν μικρή ποσότητα PFAS ωστόσο η καθημερινή χρήση τους σε καφέδες, ποτά και άλλα ροφήματα τα καθιστά ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία μας.

«Το θέμα είναι ότι επειδή δεν βιοδιασπώνται συσσωρεύονται άρα και η μικρή ποσότητα PFAS που παίρνουμε από το χάρτινο καλαμάκι έρχεται και αθροίζεται με τις υπόλοιπες».

Πού υπάρχουν οι ουσίες PFAS

Η έρευνα έδειξε ότι οι ουσίες PFAS ήταν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα καλαμάκια από χαρτί, ενώ καταγράφηκαν στο 80% όσων ήταν φτιαγμένα από μπαμπού, στο 75% από πλαστικό και στο 40% από τα γυάλινα καλαμάκια. Μόνο τα καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι δεν περιείχαν καθόλου PFAS.

Και βλαβερά και… ακριβά

Η έρευνα αυτή έφερε τα πάνω κάτω στον κλάδο της εστίασης. Κι αυτό γιατί η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων είχε συμμορφωθεί στη χρήση χάρτινων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος παρά το τσουχτερό τους κόστος.

«Η χιλιάδα στα πλαστικά καλαμάκια ήταν στα 5 ευρώ. Τώρα τα 250 καλαμάκια είναι στα 5 ευρώ. Είναι πολύ μεγάλη διαφορά γύρω στα 300%», δήλωσε ιδιοκτήτης καφετέριας.

Και όπως εξηγεί στην κάμερα του LIVE NEWS αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

«Μας ζητάνε πλαστικά καλαμάκια γιατί τα χάρτινα λιώνουν πάρα πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να ζητάνε 2-3 καλαμάκια».

Πού αλλού υπάρχουν οι τοξικές ουσίες PFAS

Ωστόσο PFAS δεν συναντάμε μόνο στα χάρτινα καλαμάκια. Τα PFAS εισήχθησαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940 για να βοηθήσουν τα προϊόντα να αντιστέκονται στο λάδι, το νερό και το λίπος.

Τα «αιώνια χημικά» βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα από αδιάβροχα μπουφάν και χαλιά μέχρι αντικολλητικά τηγάνια.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής και αύριο να σταματούσε η χρήση τους θα έπαιρνε 1-2 γενιές για να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις PFAS στο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: megatv.com

Δείτε επίσης: Πρέβεζα: Πλημμύρισε ξανά το ιστορικό κέντρο της πόλης – Ανακοίνωση από την Λαϊκή Συσπείρωση

Loading

Play