Χειμερινή ώρα: Επιπτώσεις στη διάθεση και την υγεία μας

Χειμερινή ώρα: Επιπτώσεις στη διάθεση και την υγεία μας

Ανακαλύψτε πώς η χειμερινή ώρα επηρεάζει τη διάθεση και την υγεία μας, και συμβουλές για ομαλή προσαρμογή.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, την τελευταία Κυριακή του μήνα, οι δείκτες των ρολογιών μας θα πάνε μία ώρα πίσω. Έτσι για ακόμη μία χρονιά θα καλωσορίσουμε τη χειμερινή ώρα στις ζωές μας. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως η διάρκεια της ημέρας θα μικρύνει και αντιστοίχως θα μεγαλώσουν τα βράδια μας. Το θετικό της υπόθεσης όπως κάθε χρόνο είναι η επιπλέον μία ώρα ύπνου ή και όχι. Όταν κερδίζουμε μία ώρα ύπνου το φθινόπωρο, υπάρχει κίνδυνος να ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί ή να δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε το βράδυ, ενώ η αλλαγή της ώρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 8% τις πρώτες δύο ημέρες.

Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως στους καρκινοπαθείς και στους άνω των 65 ετών. Η αιτία για αυτήν την αύξηση του κινδύνου αποδίδεται στη διατάραξη των κιρκάδιων ρυθμών του σώματος, δηλαδή του βιολογικού ρολογιού μας.

Το καλωσόρισμα της χειμερινής ώρας μπορεί επίσης να οδηγήσει κάποιους στην κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, οι διαγνώσεις αυξάνονται κατά 8% τον πρώτο μήνα μετά την αλλαγή της ώρας, όπως αναφέρει σχετική μελέτη. Είναι η λεγόμενη Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή, μία ψυχική κατάσταση που επηρεάζει έως και το 5% του πληθυσμού.

Η χειμερινή ώρα μπορεί να έχει και άλλες αρνητικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα τροχαία ατυχήματα, καθώς ο ήλιος δύει νωρίτερα, με αποτέλεσμα να κινούμαστε περισσότερες ώρες στο σκοτάδι. Έτσι, αρκετοί οδηγοί ενδέχεται να νιώθουν υπνηλία.

Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να προσαρμοστεί ομαλότερα στη χειμερινή ώρα, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε σταδιακά το ωράριο του ύπνου σας. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Χρονοψυχολογίας προτείνει να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε 15 λεπτά νωρίτερα τις ημέρες πριν από την αλλαγή της ώρας, μειώνοντας έτσι τον αντίκτυπο της μεταβολής της ώρας στον οργανισμό σας.

Αποφύγετε τη χρήση κινητών συσκευών λίγο πριν τον ύπνο και περιορίστε τη βαριά άσκηση, τα μεγάλα γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ. Είναι επίσης σημαντικό να εκτίθεστε στο φως του ήλιου όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά το πρωί. Μια καλή δόση ηλιακού φωτός όσο πιο σύντομα γίνεται μετά το ξύπνημα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας να προσαρμοστεί στην αλλαγή της ώρας.

Η συχνή έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Τέλος, διατηρήστε το νέο ωράριο ύπνου σας και μετά την αλλαγή της ώρας, αποφεύγοντας τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Loading