Χειρουργός μεταμοσχεύσεων Α.Τζάκης: Απαραίτητο το εμβόλιο σε όσους έχουν κάνει ή θα κάνουν μεταμόσχευση (vid)

Ο ακαδημαϊκός, ιατρός – χειρουργός μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Τζάκης ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους όσοι έχουν κάνει ή θα κάνουν κάποια μεταμόσχευση πρέπει να εμβολιαστούν

Ο κ. Τζάκης είπε στο ΜΕGA: «Να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και αυτοί που έχουν μεταμοσχευτεί και αυτοί που πρόκειται να μεταμοσχευθούν. Σε πολλά νοσοκομεία, όπως και στο δικό μας στην Αμερική, δε δεχόμαστε αρρώστους να είναι στη λίστα, αν δεν είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να έχει κάνει ο ασθενής το εμβόλιο πριν, για να γίνει η μεταμόσχευση. Η πιο επικίνδυνη φάση μετά τη μεταμόσχευση είναι οι πρώτοι 3 μήνες και τότε χρειάζεται η μεγαλύτερη προφύλαξη. Για αυτό επιβάλλεται να είναι οι άρρωστοι εμβολιασμένοι όταν κάνουν τη μεταμόσχευση. Αυτή είναι η γενικά αποδεκτή λύση» ενώ συμπλήρωσε πως:

«Κάποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο πρώτα, και μετά να το σκεφτεί, παρά το αντίθετο. Ο κίνδυνος από τον ιό είναι σοβαρός και παρών. Πρέπει κανείς να προφυλαχτεί όσο μπορεί καλύτερα και το εμβόλιο είναι η καλύτερη προφύλαξη που έχουμε αυτή τη στιγμή», τόνισε ο ίδιος.

Πολύ πίσω η χώρα μας στις μεταμοσχεύσεις

«Έχουμε εξελίξεις αυτές τις ημέρες για τις μεταμοσχεύσεις. Έγινε μία έκθεση από το Ωνάσειο, που τεκμηρίωσε με στοιχεία την κατάσταση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν διπλάσια άτομα από ό,τι σε όλη την Ευρώπη σε αιμοδιάλυση, αντί να έχουν κάνει μεταμόσχευση. Υπάρχουν σχεδόν 15.000 άτομα με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται μεταμόσχευση και δεν εξυπηρετούνται κανονικά. Το κόστος της αιμοδιάλυσης μακροχρόνια είναι δεκαπλάσιο από ό,τι των μεταμοσχεύσεων. Η έκθεση παραδόθηκε στον πρωθυπουργό. Αυτή πρέπει να είναι η βάση για τις μεταβολές που πρέπει να γίνουν για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Είμαστε πίσω. Δεν υπάρχει σύστημα αυτή τη στιγμή που να μπορεί να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να γίνουν μεταμοσχεύσεις. Υπάρχει προσωπικό, αλλά θα χρειαστεί να εκπαιδευτεί και άλλο. Πρέπει οι μεταμοσχεύσεις να πουν σε μια καινούργια βάση».

Δείτε επίσης: Μετάλλαξη Όμικρον: «Θεωρώ ότι τα εμβόλια δε θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά» λέει η Κάταλιν Κάρικο