Αυξημένα ποσοστά βλαβών σε διάφορα όργανα του σώματός τους, τη λεγόμενη «πολυοργανική δυσλειτουργία», εμφανίζουν σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό όσοι παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από νοσηλεία λόγω κορωνοϊού , σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος φαίνεται πως δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους.
Παρότι ο ιός Covid-19 είναι πιο γνωστός ως νόσος για τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να επιφέρει, μπορεί επίσης να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως την καρδιά, τους νεφρούς και το ήπαρ. Αρκετά ανεξήγητα συμπτώματα, που συνεχίζονται για αρκετούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, θεωρούνται μέρος του επονομαζόμενου «συνδρόμου μετά-Covid-19» ή «μακράς Covid».
Πιο ειδικά, οι ερευνητές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου του Λέστερ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αμιτάβα Μπάνερτζι του UCL έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) και ανέλυσαν στοιχεία για δείγμα σχεδόν 47.800 ατόμων, με μέση ηλικία 65 ετών. Τα άτομα αυτά νοσηλεύθηκαν λόγω covid-19 στα βρετανικά νοσοκομεία και πήραν εξιτήριο μετά τη βελτίωση της κατάστασής τους.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι μέσα στους επόμενους πέντε μήνες από το εξιτήριο σχεδόν ο ένας στους τρεις ασθενείς είχε εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας στους δέκα είχε πεθάνει. Η πιθανότητα νέας εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου μετά το εξιτήριο ήταν τετραπλάσια και οκταπλάσια αντίστοιχα για τους ασθενείς με κορωνοϊό, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.
Το “χάσμα” στις πιθανότητες πολυοργανικής δυσλειτουργίας ανάμεσα στους ασθενείς με Covid-19 και στον υπόλοιπο πληθυσμό ήταν μεγαλύτερο στους ανθρώπους κάτω των 70 ετών, σε σύγκριση με τους πάνω των 70 ετών, ενώ οι διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες ήταν μικρές.
Δείτε επίσης: Γαλλία: Το τρίτο κύμα πανδημίας ίσως κορυφωθεί σε 7-10 μέρες