Covid19: Η Κίνα δεν συνεργάζεται στην έρευνα για τον κορονοϊό, λέει ο διευθυντής του ΠΟΥ

Covid19: Η Κίνα δεν συνεργάζεται στην έρευνα για τον κορονοϊό, λέει ο διευθυντής του ΠΟΥ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ερευνά την προέλευση του κορονοϊού που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν πριν απο περίπου ένα χρόνο – Ο Οργανισμός ζήτησε τη συμβολή των κινεζικών αρχών στην έρευνα – Το Πεκίνο έδειξε απροθυμία στην έρευνα σύμφωνα με τον διευθυντή του ΠΟΥ.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε ότι η απροθυμία του Πεκίνου να παραδώσει πρωτογενή στοιχεία συνιστά «πρόβλημα», με την Κίνα να αντιδρά.

Η Κίνα απέρριψε τις επικρίσεις που διατύπωσε εν τέλει χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την έλλειψη συνεργασίας.

Αυξάνονται οι πιέσεις επί τους διεθνούς οργανισμού για την διεξαγωγή νέας, εις βάθος, έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού. Τον Ιανουάριο, η αποστολή στην Κίνα ομάδας εμπειρογνωμόνων δεν επέτρεψε να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε, «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη».

Συμπλήρωσε πως «Το πρώτο πρόβλημα είναι η κοινοποίηση πρωτογενών δεδομένων και είπα ήδη από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας ότι αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε να διευθετηθεί και το δεύτερο είναι ότι υπήρξε απόπειρα πρόωρης ελάττωσης του αριθμού των υποθέσεων, όπως της υπόθεσης του εργαστηρίου»,  δηλαδή της υπόθεσης ότι ο κορονοϊός διέφυγε από εργαστήριο για να μεταδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο σκοτώνοντας 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κοινή έρευνα η οποία έγινε στις αρχές του έτους από κινέζους επιστήμονες και μία ομάδα επιλεγμένη από τον ΠΟΥ κατέληξε σε ορισμένα περιορισμένα συμπεράσματα. Ενα εξ αυτών ήταν ότι θεωρήθηκε «ελάχιστα πιθανό» ότι ο ιός διέφυγε από εργαστήριο, ενώ τονίσθηκε η θέση της μετάδοσης από ζώο στον άνθρωπο μέσω ενδιάμεσου ξενιστή, που δεν έχει εντοπισθεί.

Αποκλείσθηκε κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας, η περίπτωση της διαφυγής από εργαστήριο για να επανέλθει από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και στην συνέχεια από την κυβέρνηση Μπάιντεν που της δίνει υπόσταση και ζητεί την διεξαγωγή έρευνας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να καταστήσουν το θέμα προτεραιότητα.

Από την πλευρά του το Πεκίνο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να βγάλει από το πλάνο την υπόθεση της διαφυγής από το εργαστήριο, όμως, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε χθες: «Τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν, είναι αρκετά συνηθισμένο. Εχω δει κι εγώ (τέτοια ατυχήματα) και έχω κι εγώ κάνει σφάλματα».

Παραδέχθηκε αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ομάδα της έρευνας δεν είχε πρόσβαση σε δεδομένα και ότι “αυτό μπορεί να συμβεί και είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί τι συνέβη στα εργαστήριά μας και έχουμε ανάγκη από πληροφορίες, απευθείας πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε στα εργαστήρια πριν από την πανδημία». 

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία και ότι θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Κίνα και τα κράτη μέλη», είπε. «Το οφείλουμε στα 4 εκατομμύρια των νεκρών».

Εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας δήλωσε ότι το Πεκίνο παρέδωσε «μεγάλη ποσότητα δεδομένων» και η Κίνα «υπέδειξε γραμμή-γραμμή τα στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να προσέξουν ιδιαιτέρως» τα μέλη της ερευνητικής ομάδας».

Δείτε επίσης: Ρομποτικός εξερευνητής από την Κίνα φτάνει στον Άρη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play