Δ/ντρια Α’ ΜΕΘ Παπανικολάου στην Politic: «Ασθενείς που είναι σταθεροί, δε βγαίνουν από τη ΜΕΘ επειδή δεν υπάρχουν ΜΑΦ»

Δ/ντρια Α’ ΜΕΘ Παπανικολάου στην Politic: «Ασθενείς που είναι σταθεροί, δε βγαίνουν από τη ΜΕΘ επειδή δεν υπάρχουν ΜΑΦ»

«Οι ΜΑΦ χρειάζονται λιγότερους γιατρούς, λιγότερους νοσηλευτές, και είναι λιγότερα τα έξοδα επειδή δεν υπάρχουν τόσες πολλές λοιμώξεις» ανέφερε η κ. Μπιτζάνη.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

Η κ. Μίλλυ Μπιτζάνη, διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, μίλησε στην politic για τη συνύπαρξη στην εντατική των ασθενών με κορονοϊό με αυτούς που δε νοσούν από κορονοϊό, ενώ παράλληλα στάθηκε και στην έλλειψη Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας στις οποίες νοσηλεύονται όσοι είναι σε σταθερή κατάσταση και μπορούν να εξέλθουν από τις ΜΕΘ.

«Τα κρούσματα θα νοσηλεύονται στην ίδια κλινική αλλά σαφώς θα υπάρχει ένας διαχωρισμός. Θα είναι δηλαδή ένας θάλαμος στον οποίο θα νοσηλεύονται αυτοί οι ασθενείς. Δε θα δεσμεύεται μια ολόκληρη πτέρυγα για να νοσηλεύονται για παράδειγμα τρεις ασθενείς. Αυτοί οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο στο οποίο δε θα μπαίνει κάποιος ασθενής που δεν έχει κορονοϊό και θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονταν και πριν. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, αλλά θα νοσηλεύονται μαζί με αυτήν την έννοια. Είναι πολύ λίγοι οι ασθενείς και δε χρειάζεται να δεσμεύονται ολόκληρες πτέρυγες».

Για το αν θα αυξηθούν ξανά τα κρούσματα αν συνυπάρχουν οι ασθενείς, η κ. Μπιτζάνη είπε πως «αν υπάρχει ο διαχωρισμός και τηρούνται οι κανόνες όχι».

«Αν υπάρξει μια έξαρση όπως την καταλαβαίνουμε όλοι, τότε νομίζω ότι θα ληφθούν άλλα μέτρα και θα υπάρχουν άλλοι περιορισμοί αλλά προς το παρόν επειδή ο αριθμός των ασθενών είναι πολύ μικρός και η νόσος έχει ήπια χαρακτηριστικά όταν εκδηλώνεται, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται κατασπατάληση ανθρώπινου δυναμικού».

Για την ύπαρξη δίχωρων και τρίχωρων ΜΕΘ η κ. Μπιτζάνη σχολίασε ότι:

«Στις περισσότερες μονάδες υπάρχουν κάποιοι χώροι που τους λέμε μονώσεις στους οποίους βάζουμε ασθενείς με πολυανθεκτικά μικρόβια τα οποία δεν είναι απαραίτητα κορονοϊός. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι χώροι. Σε κάποιες μονάδες που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα μπορεί να γίνεται μεταφορά σε κάποιο άλλο νοσοκομείο».

«Με τη δημιουργία των ΜΑΦ θα αδειάσουν ΜΕΘ»

Για το αν ο αριθμός των γιατρών είναι ο κατάλληλος πλέον έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα λίγα πλέον κρούσματα, η κ. Μπιτζάνη δήλωσε:

«Υπάρχουν λίγα κρούσματα, αλλά το σύνολο των ασθενών γενικότερα δεν είναι λιγότερο. Οι μονάδες εξακολουθούν να είναι γεμάτες, αλλά όχι από ασθενείς με κορονοϊό. Κι εμείς που έχουμε 18 κλίνες ΜΕΘ, είμαστε γεμάτοι σχεδόν κάθε μέρα. Τα νοσοκομεία χρειάζονται ΜΑΦ, δηλαδή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, στις οποίες πηγαίνουν άρρωστοι που δε χρειάζονται ΜΕΘ αλλά είναι σε ενδιάμεση κατάσταση. Χρειάζονται δηλαδή να πάνε σε κάποιο χώρο αυξημένης φροντίδας και παρακολούθησης για να αποδεσμευτούν τελείως από όλα τα υποστηρικτικά μέσα μιας ΜΕΘ. Έτσι θα αδειάσουν οι μονάδες. Ορισμένοι ασθενείς είναι στη ΜΕΘ σταθεροί σε αποθεραπεία, και δε βγαίνουν επειδή δεν υπάρχουν ΜΑΦ».

«Το κράτος θα έχει κέρδος αν φτιάξει ΜΑΦ»

«Οι ΜΑΦ χρειάζονται λιγότερους γιατρούς, λιγότερους νοσηλευτές, και είναι λιγότερα τα έξοδα επειδή δεν υπάρχουν τόσες πολλές λοιμώξεις. Σίγουρα το κράτος έχει κέρδος αν το κάνει αυτό. Επειδή αυτοί οι χώροι στελεχώνονται από εντατικολόγους, αν παραστεί ανάγκη μπορούν να λειτουργήσουν σαν ΜΕΘ. Τα υπουργεία διαχρονικά δεν είναι αντίθετα ως προς τη δημιουργία των ΜΑΦ, ωστόσο πάντα εστίαζαν στις ΜΕΘ και όχι στις ΜΑΦ. Τώρα που έχουμε κλίνες ΜΕΘ, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τις ΜΑΦ».

Δείτε επίσης: Στην εντατική ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Loading