Δ. Βαρτζόπουλος: Η χρήση ψηφιακών εργαλείων ως μέσο ανίχνευσης της εξάρτησης από το online gaming

Δ. Βαρτζόπουλος: Η χρήση ψηφιακών εργαλείων ως μέσο ανίχνευσης της εξάρτησης από το online gaming

Το παράνομο gaming, οι τρόποι αντιμετώπισης του εθισμού από το διαδικτυακό παιχνίδι, αλλά και τα μέτρα από την πολιτεία και τους φορείς για τη ρύθμιση του κλάδου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανέφερε ότι στην περίπτωση του online gaming βλάπτεται αυτός που δεν ακολουθεί κανόνες και επιδεικνύει μια εθιστική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα ψυχικής υγείας. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι μπορεί να παίξει κάποιος εύκολα από το κινητό του, καθυστερεί τη διάγνωση.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρτζόπουλο, υπάρχουν πλέον δυνατότητες με τα ψηφιακά εργαλεία να ανιχνεύεται εξάρτηση ή παραβατική συμπεριφορά από πλευράς παίκτη. Έχει αναπτυχθεί και σχετική ψηφιακή πλατφόρμα, όπου μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι υπάρχουν 16 ψυχοδιαγνωστικά πολυδύναμα κέντρα σε όλη τη χώρα, τα οποία μπορούν να παρέχουν βοήθεια, ενώ η συνεργασία με τον επιχειρηματικό τομέα μπορεί να φέρει αποτελέσματα στην καταπολέμηση του εθισμού.

Για τον Ιωάννη Σπανουδάκη, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Kaizen Digital Services, θα πρέπει να υπάρχουν συστήματα για έγκαιρη πρόγνωση των ανθρώπων που πιθανά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στο παιχνίδι, με βάση πολιτικές που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και προσαρμόζονται ανάλογα με το κανονιστικό πλαίσιο των χωρών.

Όπως ανέφερε, το πρόβλημα του εθισμού δεν ξεπερνά το 1% των παικτών που ασχολούνται με το gaming, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη η παροχή βοήθειας. Σε ό,τι αφορά το online gaming, το γεγονός ότι ο παίκτης γράφεται, ταυτοποιείται με ταυτότητα και με τραπεζικό λογαριασμό είναι σημαντικό, καθώς υπάρχει διαφάνεια και δίδεται μεγαλύτερο περιθώριο παρέμβασης. Το παράνομο παιχνίδι, για τον ίδιο, είναι μια παράλληλη, αναπτυσσόμενη αγορά στην Ελλάδα, 50-50 με την νόμιμη και ως βασική αιτία για αυτό είναι και η φορολόγηση των παικτών.

Ο Οδυσσέας Χριστόφορος, Αναπληρωτής CEO της ΟΠΑΠ, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η εταιρεία για το υπεύθυνο παιχνίδι, όπως το γεγονός ότι σε τακτά διαστήματα υπάρχει ευρεία ενημέρωση για όλους τους εργαζόμενους και μεγάλες καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού στα ΜΜΕ και τα καταστήματα. Παράλληλα, υπάρχει και αλγόριθμος που εντοπίζει προβληματική συμπεριφορά για άμεση παρέμβαση, τόσο στο online δίκτυο όσο και στο επίγειο.

Για την αρύθμιστη αγορά του gaming έκανε λόγο και ο Γιώργος Βασιλειάδης, Δικηγόρος και Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για τον κ. Βασιλειάδη, ο τομέας του Gaming στην Ελλάδα είναι αρκετά ρυθμισμένος, αλλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει και κάποια παραπάνω βήματα.

Στη δική του ομιλία, ο Αντώνης Αλεξίου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), ανέφερε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα πλέγμα δράσεων για την αναγνώριση των κινδύνων στο online gaming και την προαγωγή της σωστής συμπεριφοράς. Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Aarchus της Δανίας, στο οποίο το 98,5% των 140.000 παικτών παρουσίασε πολύ χαμηλό κίνδυνο εθισμού.

Loading

Play