Δανία – Ισλανδία: Ρεκόρ νέων μολύνσεων κορονοϊού

Η Δανία και η Ισλανδία ανακοίνωσαν σήμερα νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως το κύμα των μολύνσεων που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή του στις 2 χώρες

Η Νορβηγία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως η νέα παραλλαγή του κορονοϊού είναι στο εξής η επικρατούσα στην πρωτεύουσα, Όσλο.

propoli

Στη Δανία, ο αριθμός των μολύνσεων που ανακοινώθηκαν μέσα σε 24 ώρες έφθασε μια νέα κορυφή με 16.164 θετικά τεστ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 15.000 από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Το ποσοστό θετικότητας των τεστ ξεπέρασε το 12%, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα των 5,8 εκατ. κατοίκων, που αποφάσισε στα μέσα Δεκεμβρίου να ‘κλείσει’ την πολιτισμική ζωή και να συντομεύσει τα ωράρια λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων.

Η Δανία, μία από τις χώρες που διαθέτει τον καλύτερο εξοπλισμό για την αλληλούχηση των παραλλαγών, είχε ανακοινώσει πριν από τα Χριστούγεννά πως η Όμικρον είναι στο εξής κυρίαρχη στη χώρα.

Οι νοσηλείες εξακολουθούν να αυξάνονται, με 608 ασθενείς να νοσηλεύονται με Covid19, αλλά παραμένουν μακράν του ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον περασμένο Ιανουάριο (964), λόγω κυρίως της προστατευτικής επίδρασης των εμβολίων, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους. Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται επίσης με αργό ρυθμό (+7 μέσα σε 24 ώρες).

Στην Ισλανδία, η οποία όπως και η Δανία ήταν πριν από το κύμα της Όμικρον μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη με τις λιγότερες μολύνσεις Covid ανάλογα με τον πληθυσμό τους, 672 μολύνσεις ανακοινώθηκαν σήμερα μέσα σε 24 ώρες, ένα ρεκόρ.

Κατά το κύμα του φθινοπώρου 2020, η κορυφή δεν ξεπέρασε τις 100 μολύνσεις ημερησίως, και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το όριο των 200 μολύνσεων την ημέρα δεν είχε ποτέ ξεπεραστεί.

Το νησί του βόρειου Ατλαντικού (370.000 κάτοικοι) είχε αυστηροποιήσει τα μέτρα κατά της Covid19 την περασμένη Τρίτη, περιορίζοντας κυρίως τον επιτρεπόμενο αριθμό ανθρώπων σε συγκεντρώσεις στους 20 έναντι 50 μέχρι τώρα.

Η περιοχή της Ευρώπης είναι εκείνη που καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο με 2.901.073 τις τελευταίες επτά ημέρες (55% του συνόλου παγκοσμίως), καθώς και τους περισσότερους θανάτους με 24.287 νεκρούς να καταγράφονται την περασμένη εβδομάδα (53% του συνόλου) ακολουθούμενη από την περιοχή ΗΠΑ/Καναδά (10.269, 22%).

Δείτε επίσης: Δανία: Εμβολιασμένο το 20% των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών

Loading