Διαφορές Vegan & Vegeterian: Διατροφή η μια ολόκληρη φιλοσοφία;

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους χορτοφάγους – Άλλαξε τη ζωή σου με μια μόνο κουταλιά – Μάθε τις διαφορές και τη φιλοσοφία του κρύβεται πίσω από κάθε μεγάλη αλλαγή.

Η χορτοφαγία πλέον δεν είναι μόδα αλλά πρόκειται για μια ολόκληρη βιοθεωρία.

propoli

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στον βιγκανισμό και γίνονται αυστηρά χορτοφάγοι, είτε για ηθικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, είτε για λόγους υγείας. Η φιλοσοφία αυτή δεν αναφέρεται μόνο στην διατροφή του ατόμου αλλά σχετίζεται με οτιδήποτε έχει να κάνει με την χρήση προϊόντων που παίρνουμε από διάφορα είδη ζώων.

Για παράδειγμα ενδύματα που για να δημιουργηθούν προκαλούν τον βασανισμό των ζωών, όπως είναι η γούνα, το μαλλί, το δέρμα ή τα μαργαριτάρια και τα κοράλλια που συλλέγονται από ζώα της θάλασσας, δεν ανήκουν στις επιλογές ενός vegan. Επίσης, ορισμένα καθαριστικά προϊόντα, κρέμες προσώπου ή σώματος που έχουν πειραματιστεί πάνω σε ζώα όχι μόνο δεν χρησιμοποιούνται από τους vegans αλλά έρχονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος που προασπίζονται σφόδρα.

Οι Παγκόσμιες Ημέρες Χορτοφαγίας

Μία τόσο διάσημη διατροφή με τόσους οπαδούς σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσε να μην έχει τη δική της Παγκόσμια Ημέρα. Αλλά επειδή όπως είπαμε άλλο οι vegans και άλλο οι vegetarians και οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι δύο:

1η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα το 1978, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Σύμφωνα με την IVU, η ημέρα αυτή θέλει να αναδείξει τη χαρά, την ευσπλαχνία και τις πιθανότητες μακροζωίας, που προσφέρει η χορτοφαγία.

1η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1994, στα 50α γενέθλια της «Εταιρείας Χορτοφαγίας», που ίδρυσε την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο Άγγλος Ντόναλντ Γουότσον. Ο επονομαζόμενος «Πατέρας της Χορτοφαγίας» είχε σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον πλέον υγιεινό τρόπο ζωής, μακριά από ζωικά παράγωγα και προϊόντα.

Ο νούμερο ένα λόγος να γίνεις χορτοφάγος

Διαφορές Vegan & Vegeterian

Τι σημαίνει να είσαι vegetarian;

Vegetarianism (ελληνιστί χορτοφαγία) γενικά σημαίνει καθόλου κατανάλωση κρέατος, πουλερικών ή θαλασσινών. Τα αυγά ή/και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνήθως περιλαμβάνονται σε μια χορτοφαγική διατροφή.

  • Οι άνθρωποι που τρώνε τα αυγά ως τη μόνη ζωική πρωτεΐνη τους ονομάζονται ovo-vegetarians.
  • Εκείνοι που επιτρέπουν γαλακτοκομικά στη διατροφή τους είναι lacto-vegetarians και οι άνθρωποι που τρώνε τόσο αυγά όσο και γαλακτοκομικά ονομάζονται lacto-ovo-vegetarians.
  • Pescatarian ονομάζεται κάποιος/-α που τρώει ψάρια και θαλασσινά, αλλά όχι κρέας ή πουλερικά. Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος της κεντρικής χορτοφαγικής κοινότητας.

Τι σημαίνει να είσαι vegan;

Ως βιγκανισμός ορίζεται η συμπόνια στην πράξη. Είναι μια φιλοσοφία δυναμικής αβλάβειας, μια διατροφή και ένας τρόπος ζωής. Σκοπός των vegans είναι ο σεβασμός προς τη ζωή που αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων των ζωντανών όντων και προεκτείνει προς αυτά τη συμπόνια, την ευγένεια και το δίκαιο.

Οι vegans στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον και ειδικά όταν έχει επίπτωση στη ζωή ενός ζώου. Για παράδειγμα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συμφιλιωθούν με τη σκέψη ότι ένα ζώο θανατώνεται για να ικανοποιήσει ο άνθρωπος τις διατροφικές του ανάγκες. Δεν διαπραγματεύονται το θάνατο ζωντανού για να λίγα λεπτά γευστικής ηδονής.

Πρόκειται για ένα είδος τρόπου ζωής το οποίο περιλαμβάνει τη μη χρησιμοποίηση οποιουδήποτε υλικού που προέρχεται από ζώα, όπως δέρμα, γούνα, μαλλί και μετάξι. Τα οικιακά προϊόντα, όπως καλλυντικά και σαπούνια είναι επίσης αποκλεισμένα από τον εν λόγω τρόπο ζωής εφόσον είναι κατασκευασμένα με ή δοκιμασμένα πάνω σε ζώα.

Ένας vegan αποκλείει οποιαδήποτε τροφή προέρχεται από τα ζώα είτε είναι το κρέας τους(κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, ψάρια), είτε είναι τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά (αυγά, μέλι, γαλακτοκομικά, αλλαντικά). Η διατροφή τους είναι βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και οι επιλογές τους περιορίζονται στις συγκεκριμένες ομάδες τροφών όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί και φυσικά όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτές τις τροφές.

Σκέφτεσαι την επόμενη μεγάλη επιχειρηματική κίνηση;

Δυσεύρετα στην αγορά είναι τα προϊόντα για vegan ανθρώπους οι οποίοι δεν επιθυμούν να καταναλώσουν οτιδήποτε ζωικό. Όχι ότι δεν υπάρχουν… απλά είναι πολύ συγκεκριμένα και περιορισμένα. Ένα σούπερ μάρκετ αμιγώς για vegan επιλογές η ένα εστιατόριο που η κουζίνα του θα μαγειρεύει μόνο με φυτικά προϊόντα, είναι ίσως μια νέα πινελιά στην Ελληνική αγορά.

Υγιεινές τροφές που καίνε το λίπος

Η ιδανική διατροφή – Tι γίνεται στους vegan οργανισμούς

Μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά χαμηλή σε ζωικό λίπος και κόκκινο κρέας προσφέρει πολυάριθμα οφέλη υγείας, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικά χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, νεφρικής ανεπάρκειά και καρδιακής προσβολής.

Η Αμερικανική Διαιτητική Ένωση (American Dietetic Association), η μεγαλύτερη οργάνωση επαγγελματιών διατροφής τουλάχιστον στις ΗΠΑ, δηλώνει στον ιστοχώρο της: «Οι χορτοφαγικές δίαιτες προσφέρουν διάφορα θρεπτικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένου λίπους, χοληστερόλης και ζωικών πρωτεϊνών καθώς επίσης και πιο υψηλών επιπέδων υδατανθράκων, ινών, μαγνησίου, καλίου, φολικού οξέως, και αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνης C και E και φυτοχημικά. Οι χορτοφάγοι έχουν αναφερθεί να έχουν ποσοστιαία χαμηλότερο βάρος σώματος από μη- χορτοφάγους, καθώς επίσης και χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις. Οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης αίματος, χαμηλότερη πίεση αίματος και χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου και προστάτη.» 

Ο ιστοχώρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (American Heart Association) δηλώνει ότι «πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν έναν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (που προκαλούν καρδιακή προσβολή), υψηλή πίεση αίματος, σακχαρώδη διαβήτη και μερικές μορφές καρκίνου.»

Μια σωστή, ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, ένας ήρεμος τρόπος ζωής και καλή διαχείριση των συναισθημάτων, μπορούν να εξασφαλίσουν υγεία και όλα τα παραπάνω στις περισσότερες μορφές χορτοφαγίας, σε όλα τα στάδια της ζωής, για φυσιολογικές αλλά και για κλινικές καταστάσεις.

Η συμβουλή του διατροφολόγου, με ειδικές γνώσεις στη χορτοφαγική διατροφή, η καθοδήγηση και παρακολούθηση του ατόμου θεωρούνται απαραίτητα στην έναρξη κάθε αλλαγής στη διατροφή αλλά και συμπληρωματικά για την ανίχνευση τυχών ελλείψεων.

Πρωτεΐνες

Στη φυτική διατροφή οι πρωτεϊνικές πηγές είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Η ομάδα τροφίμων που είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνη είναι τα όσπρια. Λοιπόν, σε κάθε γεύμα μπορούμε να προσθέτουμε λίγα όσπρια σε ποικίλες μορφές. Για παράδειγμα, χούμους από ρεβίθια, φακοκεφτέδες, τόφου, γιαούρτι ή ρόφημα σόγιας, σούπα, γίγαντες κλπ. Μας χρειάζονται 8 απαραίτητα αμινοξέα για να φτιάξουμε μια πρωτεΐνη (βαλίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, τρυπτοφάνη, λυσίνη, θρεονίνη) και στην παιδική ηλικία και κυστίνη. Κάθε τροφή έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε αμινοξέα.

Συνδύασε σε κάθε γεύμα λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς ή σπόρους και δημητριακά.

Αμυλούχες τροφές

Η βασική τροφή για να δουλέψουν τα κύτταρά μας και ο εγκέφαλός μας είναι η γλυκόζη που περιέχεται στις αμυλούχες τροφές ή αλλιώς υδατάνθρακας σε αυτή την κατηγορία έχουμε τα δημητριακά ή σιτηρά, τα ψευδοδημητριακά και τα αμυλούχα λαχανικά.

Τα δημητριακά είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, το κεχρί, το ρύζι και το καλαμπόκι. Τα ψευδοδημητριακά είναι το φαγόπυρο, η κινόα και ο αμάρανθος. Στα αμυλώδη λαχανικά κατατάσσουμε τα παντζάρια, τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, την κολοκύθα (πορτοκαλί).

Λίπη

Επέλεξε ακατέργαστα λίπη όπως ελιές, σπόρους, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο. Με μέτρο και για να συμπληρώσεις πρόσθεσε λάδι ψυχρής έκθλιψης ή πάστα από ξηρούς καρπούς όπως ακατέργαστο ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο κ. α. Από τους σπόρους και τα ακατέργαστα λιπαρά τρόφιμα παίρνουμε επαρκής ποσότητες απαραίτητων Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων. Τα Ω6 λιπαρά είναι πιο διαδεδομένα στα φυτικά λίπη, έτσι θα πρέπει να φροντίζουμε να παίρνουμε επαρκής ποσότητες από Ω3 λιπαρά. Αρκούν 3 καρύδια, μια κουταλιά λιναρόσπορο, σπόρους κάνναβης ή chia. Μην ξεχνάς τα φύκη.

Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση μιας και το λίπος αποδίδει πολλές θερμίδες. Φρόντισε να έχεις ποικιλία στην καθημερινότητα και απέφυγε αλατισμένους ή ψημένους καρπούς.

Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό μας από την επαρκή έκθεσή μας στον ήλιο. Αρκούν 15- 20 λεπτά τη μέρα με το 30% του σώματός μας ακάλυπτο (κοντό μανίκι και γυμνές γάμπες). Όταν οι συνθήκες ζωής ή εργασίας μας δεν το επιτρέπουν ίσως θα χρειαστεί συμπλήρωμα διατροφής.

Βιταμίνη Β12

Η Βιταμίνη Β12, ή κοβαλαμίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παράγεται αποκλειστικά από βακτήρια. Πρωταρχικό ρόλο παίζει στην υγεία του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου αλλά και στη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο ρόλος της είναι σπουδαίος και γι αυτό είναι απαραίτητη σε κάθε έμβιο οργανισμό.

Εξασφαλίστε ότι θα παίρνετε καθημερινά 3μg απορροφήσιμης μορφής βιταμίνη Β12.

Εφόσον καμία φυτική πηγή δεν περιέχει βιταμίνη Β12, στη vegan διατροφή θα πρέπει να την παίρνουμε είτε μέσω συμπληρωμάτων, είτε από ενισχυμένα τρόφιμα, όπως η ενισχυμένη διατροφική μαγιά, τα φυτικά ροφήματα, τα δημητριακά κλπ. Τυχαία σχηματισμένη Β12 μπορεί να περιλαμβάνεται σε νερό πηγής, στο χώμα από μικροβιακή σύνθεση και φυσικά σε όλα τα προϊόντα ζύμωσης.

Σίδηρος

Φροντίστε να έχετε σε κάθε γεύμα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Αποφύγετε το τσάι και τον καφέ κοντά στα γεύματα, μαγειρέψτε μερικά από λαχανικά σας και μουλιάστε τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά. Η βιταμίνη C από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως επίσης και το τουρσί, θα βοηθήσει στην απορρόφηση σιδήρου.

Ασβέστιο

Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ασβέστιο με μια φυτική διατροφή. Εκτός από τα ενισχυμένα τρόφιμα που θα βρεις στην αγορά, εμπλούτισε τη διατροφή σου με φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα, τόφου, αποξηραμένα σύκα.

Πέρα από την υγεία

Μια χορτοφαγική διατροφή δεν έχει οφέλη μόνο για την υγεία του ατόμου αλλά προστατεύει τον πλανήτη, και εξοικονομεί πολύτιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, προστατεύει από την σφαγή εκατομμυρίων ζώων καθημερινά, και από τον βασανισμό τους.

Ηθική επιλογή

Τα ζώα αισθάνονται και έχουν συναισθήματα, εντούτοις, μεταχειρίζονται σαν μηχανές παραγωγής κρέατος, αυγών και γάλακτος.

Οικολογική επιλογή

Το περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής κρέατος, γάλακτος και αυγών είναι τεράστιο. Σε κατανάλωση νερού, φυσικών πόρων και εκτάσεων.

Δείτε επίσης: Διαβητικοί και κορονοϊός – Μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου λόγω της Covid-19

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading