Διαγνωστική Πρόκληση: Συμπτώματα που μοιάζουν με Πάρκινσον αλλά απαιτούν διαφοροποίηση.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον
Αν και η εμπειρία κάθε ατόμου είναι μοναδική, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά της νόσου.
Τα τέσσερα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- τρέμουλο στο κεφάλι, το σαγόνι, τα χέρια, τα πόδια και τα χέρια
- ακαμψία στους μυς
- βραδύτητα στις κινήσεις
- πρόβλημα με την ισορροπία και τον συντονισμό και πτώσεις
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως με μία πλευρική προτίμηση και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Η πρόοδος της νόσου είναι ατομική, αλλά συνήθως επηρεάζει και τις δύο πλευρές του σώματος.
Πρόσθετα συμπτώματα:
-δυσκοιλιότητα
-κατάθλιψη και άλλες αλλαγές στη διάθεση
-ξηρό δέρμα
-δυσκολίες στον ύπνο
Ποιες άλλες καταστάσεις μπορούν να μιμηθούν τη νόσο του Πάρκινσον;
Ορισμένες καταστάσεις μπορούν να μιμούνται τα συμπτώματα του Πάρκινσον, επηρεάζοντας την κίνηση και τον έλεγχο των μυών. Αυτές οι καταστάσεις συνήθως σχετίζονται με αλλαγές στους νευρώνες του εγκεφάλου, αλλά καθεμία επηρεάζει διαφορετικές περιοχές.
Παρόλο που αυτές οι καταστάσεις μπορεί να έχουν ομοιότητες με τη νόσο του Πάρκινσον, καθεμία από αυτές διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που μπορούν να συμβάλουν στην ακριβή διάγνωση.
Φλοιοβασικό σύνδρομο (Corticobasal syndrome)
Ο φλοιοβασικός εκφυλισμός αποτελεί μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή που οδηγεί σε συρρίκνωση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου. Αυτή η κατάσταση παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με τη νόσο του Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων με την ισορροπία και την εκτελεστική λειτουργία. Οι ασθενείς με φλοιοβασικό εκφυλισμό μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν μυϊκούς σπασμούς και δυσκολία στην κατάποση.
Ιδιοπαθής τρόμος (τρέμουλο)
Ο ιδιοπαθής τρόμος μπορεί να είναι μια προοδευτική ή μη κατάσταση. Είναι δυνατόν να συνδέεται με νευρολογικές νόσους ή να είναι παρενέργεια φαρμάκων. Σε άλλες περιπτώσεις, η αιτία μπορεί να παραμένει άγνωστη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λεπτές ρυθμικές κινήσεις των μυών που ενδέχεται να ξεκινούν από τη μία πλευρά του σώματος (όμοια με τη νόσο του Πάρκινσον) και στη συνέχεια να επηρεάζουν και τις δύο πλευρές.
Νόσος του Huntington (HD)
Η νόσος Huntington (HD) είναι μια γενετική κληρονομική διαταραχή που επηρεάζει τους νευρώνες στον εγκέφαλο. Οι συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολίες στην ισορροπία, τον συντονισμό, αλλαγές συμπεριφοράς και προβλήματα στη γνωστική λειτουργία.
Τα άτομα με HD μπορεί να εμφανίζουν μια κινητική διαταραχή που ονομάζεται χορεία. Οι κινήσεις των ατόμων με χορεία είναι μεγάλες και σπασμωδικές, αλλά οι κινήσεις εκείνων με Πάρκινσον είναι μικρές και γρήγορες. Επιπλέον, σε αντίθεση με το Parkinson, οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν γενετικές εξετάσεις αίματος για τη διάγνωση της HD.
Άνοια Lewy
Η Lewy body dementia (LBD) μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες, την άνοια με συνοδό Πάρκινσον (LBD-PD) και την άνοια LBD. Τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις διαταραχές εμφανίζουν παρόμοιες αλλαγές στον εγκέφαλο και, ως εκ τούτου, παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα. Η κύρια διαφορά ανάμεσά τους είναι ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων.
Στην LBD, τα συμπτώματα που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία (τη σκέψη) εμφανίζονται περίπου την ίδια στιγμή με τα συμπτώματα που αφορούν την κίνηση. Από την άλλη, στην άνοια Πάρκινσον, η εξασθένιση της γνωστικής λειτουργίας ξεκινά στα αργότερα στάδια της νόσου, συνήθως αφότου οι κινητικές διαταραχές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά.
Ατροφία πολλαπλών συστημάτων
Η Multiple system atrophy (MSA) είναι μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή που προκαλεί σοβαρή ατροφία σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Επηρεάζει την κίνηση και το νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα παρουσιάζουν ομοιότητες με αυτά που παρατηρούνται στους ανθρώπους με Πάρκινσον.
Συγκεκριμένα, άτομα με MSA μπορεί να αντιμετωπίζουν τρόμο, ακαμψία των μυών και προβλήματα συντονισμού. Επίσης, μπορεί να παρουσιάζονται δυσκολίες στο περπάτημα και στην ομιλία.
Υπάρχουν δύο τύποι MSA, ένας εκ των οποίων ονομάζεται παρκινσονικός τύπος (MSA-P) επειδή μοιάζει στενά με το Πάρκινσον. Ωστόσο, ο MSA-P εξελίσσεται ταχύτερα σε σύγκριση με την κλασική Πάρκινσον.
Προοδευτική παράλυση
Η Progressive supranuclear palsy (PSP) συχνά λανθασμένα διαγιγνώσκεται ως Πάρκινσον. Αυτή η κατάσταση προκαλεί παρόμοια μυϊκή ακαμψία, προβλήματα συντονισμού και χαρακτηριστική αργή κίνηση που παρατηρούνται νωρίς στο Πάρκινσον. Ωστόσο, η PSP περιλαμβάνει επίσης περιορισμένη κίνηση των ματιών, ενώ η νόσος του Πάρκινσον δεν το παρουσιάζει.
Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι η PSP προχωρά γρηγορότερα. Αν και οι θεραπείες είναι παρόμοιες, τα άτομα με PSP συνήθως δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στα φάρμακα όσο οι άνθρωποι με Πάρκινσον.
Παρκινσονισμός που προκαλείται από φάρμακα
Η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε φαρμακευτικό πάρκινσονισμό (DIP). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρόμο, μυϊκή ακαμψία και δυσκολία στην περπατησιά. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι περίπου το 90% των ατόμων με φαρμακευτικό πάρκινσονισμό βελτιώνονται μετά τη διακοπή του φαρμάκου που προκαλεί τα συμπτώματά τους.
Άλλες καταστάσεις που μιμούνται το Πάρκινσον:
-κατάθλιψη
-νόσος Wilson
-ατροφία της σπονδυλικής στήλης (τύποι 2 και 3)
-διαταραχή ύπνου
-αρθρίτιδα
-εγκεφαλικό
-παγωμένος ώμος
-αγγειακός παρκινσονισμός
-έκθεση σε τοξίνες
-μετωποκροταφική άνοια με παρκινσονισμό
-νευροεκφυλισμός με συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο
Δείτε επίσης: Κανόνας των τριών: Το «χάπι» για το άγχος