Η κατανάλωση μικρής ή μέτριας ποσότητας κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Heart Journal».
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώθηκε κατά 50% σε όσους έπιναν μισό έως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, σε σύγκριση με όσους έπιναν πολύ λίγο ή καθόλου κρασί. Η ελαφριά κατανάλωση (από ένα ποτήρι την εβδομάδα έως λιγότερο από μισό ποτήρι την ημέρα) μείωσε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 38%.
Η καινοτομία της μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα τρυγικού οξέος, μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στα σταφύλια, στα ούρα των συμμετεχόντων. Αυτό το μέτρο θεωρείται «αντικειμενικό και αξιόπιστο» για την κατανάλωση κρασιού.
Η έρευνα εντάσσεται σε μια ευρύτερη ισπανική μελέτη που διερευνά την επίδραση της μεσογειακής διατροφής – η οποία περιλαμβάνει υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, και ψάρια – σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Οι συμμετοχές περιλάμβαναν άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης, αλλά με διαβήτη τύπου 2 ή άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
Οι 1.232 συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα ούρων στην αρχή της μελέτης και μετά από έναν χρόνο μεσογειακής διατροφής, παρακολουθώντας τους συνολικά για τέσσερα έως πέντε χρόνια.
Η μελέτη τονίζει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή. Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ραμόν Εστρούχ, σημειώνει ότι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικιωμένοι με υψηλό κίνδυνο καρδιογγειακής νόσου που ζούσαν σε μια μεσογειακή χώρα, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ