Διαβαλκανικό: Δωρεάν πρόσβαση καρκινοπαθών σε ερευνητικό φάρμακο

Διαβαλκανικό: Δωρεάν πρόσβαση καρκινοπαθών σε ερευνητικό φάρμακο

Σε στάδιο δοκιμών βρίσκεται ένα ερευνητικό φάρμακο για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο του παχέος εντέρου, οι οποίοι φέρουν την μετάλλαξη G12C στο γονίδιο KRAS του καρκινικού κυττάρου.

Δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο νέο φάρμακο παρέχεται στο Ογκολογικό Κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού, μέσω της συμμετοχής του σε διεθνή κλινική μελέτη. Οι ασθενείς που δεν γνωρίζουν εάν φέρουν την συγκεκριμένη μετάλλαξη, μπορούν να πραγματοποιήσουν την ειδική εξέταση, επίσης δωρεάν.

Όπως επισημαίνει ο παθολόγος ογκολόγος στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Χρήστος Εμμανουλίδης, πρόκειται για μια πολύ σημαντική κλινική μελέτη, που αφορά την κατηγορία των ασθενών στους οποίος ο καρκινικός όγκος έχει τη μετάλλαξη G12C στο γονίδιο KRAS.

«Το γονίδιο KRAS είναι αιτία πάρα πολλών καρκίνων και στον καρκίνο του παχέος εντέρου και σε άλλους καρκίνους. Κι ενώ σε άλλες περιπτώσεις η επιστήμη είχε επιτύχει να βρίσκει αναστολείς στα ογκογονίδια, για το KRAS αγωνιζόταν για δεκαετίες να βρει αναστολέα. Επιτέλους, για πρώτη φορά έχουμε την εποχή αυτή, δηλαδή τον τελευταίο χρόνο, αναστολείς εναντίον αυτού του πολύ σημαντικού ογκογονιδίου. Στο Διαβαλκανικό έχουμε πρόσβαση σε έναν αναστολέα, δηλαδή σε ένα χάπι που είναι αντίδοτο σε αυτή τη μετάλλαξη, εάν αυτή υπάρχει στον όγκο του ασθενούς. Αυτό το φάρμακο δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο. Είναι ακόμα σε στάδια μελετών, αλλά σε προχωρημένα στάδια μελετών. Η δραστικότητα έχει αποδειχθεί και απλώς πρέπει να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, συγκρινόμενη με τη στάνταρ θεραπεία. Επομένως, ασθενείς που έχουν υποτροπή καρκίνου του παχέος εντέρου και τυχαίνει να έχουν αυτή τη μετάλλαξη στα καρκινικά τους κύτταρα -και αυτό είναι κάτι μπορεί να ελεγχθεί- θα ωφεληθούν πάρα πολύ, έχοντας πρόσβαση έγκαιρη πριν ακόμη μπει στην κυκλοφορία σε ένα δραστικό και καινοτόμο φάρμακο και έτσι θα βοηθηθούν οι ασθενείς μας και η κοινωνία γενικότερα. Η μελέτη είναι διεθνής, περιλαμβάνει κέντρα σε όλο τον κόσμο και είναι τιμή μας να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την τεράστια πανανθρώπινη προσπάθεια για να ωφελήσουμε και να θεραπεύουμε τους ασθενείς με καρκίνο», σημειώνει ο κ. Εμμανουλίδης.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη της εκτέλεσης της μελέτης στο Ογκολογικό Κέντρο του Διαβαλκανικού Μυρσίνη Ορφανίδου επισημαίνει ότι η εξέταση για να βρεθεί αν ο ασθενής έχει τη μετάλλαξη G12C στο γονίδιο KRAS γίνεται δωρεάν και εφόσον την έχει ο ασθενής, τού παρέχεται δωρεάν η θεραπεία στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading

Play