Το έργο «ΔΙΔΩ» στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας
Στην ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών ψυχικής υγείας στοχεύει το έργο “ ΔΙΔΩ” το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας-Ελλάδα (ΚΜΟΠ ) και εταίρο την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).
Το έργο «ΔΙΔΩ», όπως επισημάνθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση του , η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΣΗΕΜ-Θ, στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω:
* Της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης,
* Της επιμόρφωσης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης:
-των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι εργάζονται σε υπηρεσίες και δομές εξυπηρέτησης πολιτών προκειμένου να διασφαλιστεί ένα φιλόξενο και συμπεριληπτικό περιβάλλον εξυπηρέτησης ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους ,
-των επαγγελματιών στον τομέα ψυχικής υγείας προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας και να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε δικαιώματα και υπηρεσίες ατόμων που θέλουν να λάβουν ή λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας
-των εργαζομένων σε ΜΜΕ καθώς και φοιτητών/σπουδαστών ΜΜΕ σε ζητήματα ψυχικής υγείας και προάσπισης των ληπτών υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να συμβάλουν στην πρόληψη και στον μετριασμό του ρατσιστικού λόγου και της ρητορικής μίσους εις βάρος των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Επιπλέον αναμένεται να ενισχυθεί ο εποπτικός ρόλος των ΜΜΕ για να επισημαίνουν και να προβάλλουν περιστατικά καταπάτησης των δικαιωμάτων ληπτών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους
* Της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ΜΜΕ μέσω της ανάπτυξης διαύλων επικοινωνίας και διαβούλευσης.
Τεράστια αύξηση υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα -Σημαντικές οι ελλείψεις προσωπικού
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μιας μικρής κλίμακας έρευνας σε διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο σχετικά με την ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματικών κλάδων, φορέων και του κοινωνικού συνόλου σε ζητήματα ψυχικής υγείας και προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Παρουσιάζοντας την έρευνα η υπεύθυνη του γραφείου ΚΔΟΠ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Σούρδα , ανάφερε ότι τα θετικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι ότι υπάρχει τεράστια αύξηση των νέων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη την Ελλάδα, ότι υπάρχουν θετικές αλλαγές στις στάσεις του κοινού και του προσωπικού ψυχικής υγείας, ότι υπάρχει μείωση των καταλυμάτων μακράς διαμονής, ότι υπάρχει ενδυνάμωση της έκφρασης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ότι υπάρχουν αυξημένες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης για τους λήπτες μέσω των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Τα αρνητικά τα οποία προέκυψαν από την έρευνα είναι: οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, το ατελές τομεακό πλαίσιο και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών, η απουσία αξιολόγησης και παρακολούθησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι αποϊδρυματοποιημένοι ασθενείς που καταλήγουν σε ιδιωτικές κλινικές με αμφισβητήσιμα ποιοτικά πρότυπα και τα κενά σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για παιδιά, εφήβους, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, διανοητικές αναπηρίες, διατροφικές διαταραχές και ιατροδικαστικές ψυχιατρικές υπηρεσίες.
Το κοινό στην Ελλάδα δεν εμπιστεύεται τη δημοσιογραφία
Ο διευθυντής της ΕΣΗΕΜ-Θ Γιάννης Κοτσιφός μιλώντας για τις προσδοκίες του κοινού από τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ επικαλέστηκε στοιχεία ερευνών τα οποία δείχνουν ότι το κοινό στην Ελλάδα δεν εμπιστεύεται τη δημοσιογραφία, θεωρεί ότι είναι θύμα της παραπληροφόρησης. Ο κ Κοτσιφός χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικό δείγμα το ότι το κοινό πιστεύει ότι για να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή αρμόδιοι είναι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και όχι κάποια υπέρτατη αρχή ή ένας εξωτερικός παράγοντας .
«Αυτό λοιπόν γεννά μια πολύ μεγάλη ευθύνη για το δημοσιογραφικό κόσμο και πρέπει να την αναλάβουμε. Η ΕΣΗΕΜ-Θ συμμετέχει στο συγκεκριμένο έργο ακριβώς γιατί αγγίζει το περιεχόμενό του , το ζήτημα της δεοντολογίας. Πώς μπορούμε, να γράφουμε, να δημοσιεύουμε και να συμμετέχουμε στη δημόσια σφαίρα , στις συζητήσεις που αφορούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με τρόπο που θα αποφεύγει βασικά δεοντολογικά ολισθήματα όπως ο στιγματισμός, η αναπαραγωγή στερεοτύπων την πρόκληση ανησυχίας στο κοινό χωρίς τεκμηρίωση» σημείωσε ο κ. Κοτσιφός .
Αφετηρία για την συμμετοχή ΕΣΗΕΜ-Θ στο έργο ΔΙΔΩ αποτέλεσε μία παλαιότερη ανάλογη πρωτοβουλία που είχε αναπτύξει με το δίκτυο Χάρτα της Ειδομένης, το 2016.
Ο κ. Κοτσιφός υπενθύμισε ότι τότε είχε αναπτυχθεί ένα δίκτυο και μία σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος που γράφουν οι δημοσιογράφοι για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
«Οταν κάναμε τις εκπαιδεύσεις δημοσιογράφων εκπαιδευτικών και φοιτητών στο πλαίσιο της Χάρτας της Ειδομένης διαπιστώναμε ,ότι οι αρχές Χάρτας έχουν εφαρμογή και σε πάρα πολλές άλλες ομάδες. Αυτό ήταν και ο σύνδεσμος που οδήγησε στη συνεργασία με το ΚΜΟΠ για το συγκεκριμένο έργο» πρόσθεσε ο κ. Κοτσιφός.
Παράλληλα σημείωσε ότι η τάση που κυριαρχεί στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η δεοντολογία πανευρωπαϊκά είναι η εξέταση της κάθε υπόθεσης ξεχωριστά. Δηλαδή ότι σε περίπτωση που ένας δημοσιογράφος κάνει ένα ολίσθημα, δεν πρέπει να στιγματίζεται το μέσο που εργάζεται, ούτε το σύνολο των δημοσιογράφων , αλλά ούτε και ο ίδιος ο δημοσιογράφος εσαεί , παρά μόνο για όσο διαρκεί το συγκερκιμένο ολίσθημα
«Αυτή είναι η αντίληψη την οποία υιοθετεί και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τα Συμβούλια Τύπου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες . Δεν ενθαρρύνουμε την ετικετοποίηση και τον συλλήβδην χαρακτηρισμό ενός Μέσου ως αξιόπιστου ή αναξιόπιστου γιατί είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ισχύει εσαεί. Πλέον ο κάθε πολίτης που διαβάζει θα πρέπει να ελέγχει, να διασταυρώνει και να κρίνει τι είναι αυτό που διαβάζει, αν είναι παραπληροφόρηση ή όχι.
Ο αναγνώστης, ο αποδέκτης της δουλειάς του δημοσιογράφου είναι και ο ίδιος διακινητής πληροφορίας. Αυτό που μοιράζεται τον βάζει σε έναν ρόλο που παλιότερα είχαν αποκλειστικά οι δημοσιογράφοι. Είναι πολύ κατανοητό και πολύ αποδεκτό από τους δημοσιογράφους ότι αυτό έτσι είναι πια, αλλά ταυτόχρονα γεννά και αυξημένη ευθύνη. Πρέπει να μοιραζόμαστε πράγματα τα οποία θεωρούμε αξιόπιστα και πρέπει και οι δημοσιογράφοι μαζί με άλλους φορείς και οργανισμούς να εκπαιδεύσουν το κοινό ώστε να αναγνωρίζει την αξιόπιστη ενημέρωση» πρόσθεσε ο κ. Κοτσιφός.
- Δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ στο 47% κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του
- Καιρικές συνθήκες στη Μακεδονία και Θράκη
- Σημαντική προληπτική διαδικασία στα σχολεία της Λέσβου μετά τον σεισμό
- Ο Τραμπ εκφράζει την υποστήριξή του για την εξαγορά του TikTok από τον Μασκ
- Συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τους ομολόγους του από Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία